ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
6 μεγάλα στρόγγυλα χωριάτικα φύλλα για πίτα (450 - 500 γρ.), έτοιμα του εμπορίου ή ανοιγμένα στο χέρι
2/3 φλ. τσ. ηλιέλαιο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 φάκελος έτοιμος πουρές πατάτας σε σκόνη (125 γρ. )
1100-1200 ml νερό
100 γρ. μαργαρίνη
αλάτι
άσπρο πιπέρι
1 κύβος λαχανικών
3 μέτρια καρότα, ξυσμένα στη χοντρή πλευρά του ρεντέ
1 κονσέρβα ψιλοτεμαχισμένα μανιτάρια ( 330 γρ. περίπου).
1 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ανοξείδωτο στρόγγυλο ταψί, Νο 40
Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα θα ετοιμάσουμε τον πουρέ πατάτας: βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα 1 λίτρο (1000 ml) νερό μαζί με τη μαργαρίνη και τον κύβο λαχανικών. Σε δυνατή φωτιά περιμένουμε μέχρι το σημείο που θ΄αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε και τα υπόλοιπα 200 ml νερό και τα κρατάμε χωριστά στην περίπτωση που θα τα χρειαστούμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αρχίζουμε να προσθέτουμε τον πουρέ σε δόσεις. Ανακατεύουμε με ζωηρές κινήσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί καλά η κάθε δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι (άσπρο ή μαύρο, ό,τι έχουμε). Τώρα θα ρίξουμε τον άνιθο, τα τριμμένα καρότα και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και παρατηρούμε το μείγμα. Αν είναι πολύ σφικτό, θα το αραιώσουμε με το ζεστό νερό που έχουμε κρατήσει στην άκρη (όλο ή μέρος του). Το θέμα είναι να πάρουμε μια γέμιση που να μάς ικανοποιεί η πυκνότητά της.
Ας φτιάξουμε τώρα την πίτα μας:
Λαδώνουμε καλά τον πάτο ενός ανοξείδωτου στρόγγυλου ταψιού, Νο 40 περίπου. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο, ενδεχομένως λίγο διπλωμένο σε ορισμένα σημεία αν είναι μεγαλύτερο από τα ταψί. Αυτό δεν μάς πειράζει, τόσο το καλύτερο θα έλεγα!
Περνάμε με πινέλο όλη την επιφάνεια του φύλλου με ηλιέλαιο. το ίδιο θα επαναλάβουμε και για τα δύο επόμενα φύλλα, στρώσιμο - επάλλειψη με λάδι. Έτσι θα δημιουργήσουμε ένα στρώμα τριών φύλλων.
Αδειάζουμε επάνω του τη γέμιση που φτιάξαμε και τη μοιράζουμε ισόπαχα σε όλη την επιφάνεια.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 τρία φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο: άπλωμα και πέρασμα με λάδι.
Χαράζουμε ακτινωτά με κοφτερό μαχαίρι, όχι μέχρι τον πάτο του ταψιού, και είμαστε έτοιμοι για φούρνισμα.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 45 λεπτά με φωτιά μόνο από κάτω και στη συνέχεια με φωτιά πάνω και κάτω μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια της πατατόπιτας, για 20-25 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο).
Ξεφουρνίζουμε πάνω σε σχάρα, χαράζουμε σε τρίγωνα κομμάτια κι αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά τουλάχιστον και να κρυώσει κάπως.
Σερβίρεται ζεστή ή κρύα και η πατατόπιτα αυτή είναι εξαιρετική επιλογή για περιόδους νηστείας, νόστιμη, εμφανίσιμη και... χορταστική! Δοκιμάστε την άφοβα!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν θέλετε να τη φτιάξετε με δικό σας σπιτικό φύλλο, πατήστε εδώ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΑΣ