ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ)
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 6-8 μερίδες)
750 γρ. διάφορα λαχανικά φρέσκα ή κατεψυγμένα ( αρακάς, μπάμιες, καρότα, πιπεριές πράσινες και φλωρίνης, κολοκυθάκια, κτλ. )
1 φλ. τσ. ψιλό κριθαράκι
2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
500 γρ. φρέσκος τοματοπολτός
1 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κύβος λαχανικών
1 φλ. τσ. βραστό νερό
αλάτι
πιπέρι
1+1 φλ. τσ. βραστό νερό κατά το ψήσιμο, ίσως και λίγο περισσότερο
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμασία των λαχανικών:
Ανάλογα με το ποια λαχανικά θα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να γίνει και η κατάλληλη προετοιμασία. Έτσι λοιπόν έχουμε:
ΜΠΑΜΙΕΣ: Όσο πιο μικρές είναι, τόσο το καλύτερο για τη συνταγή μας. Αν είναι φρέσκιες, θα τις καθαρίσουμε, θα βουτήξουμε το κομμένο μέρος (κεφάλι) μέσα σε αλάτι και θα τις αφήσουμε να σταθούν έτσι για μισή ώρα. Στη συνέχεια θα τις τηγανίσουμε ελαφρά σε ηλιέλαιο και θα τις βγάλουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κατόπιν μπορούμε να τις κάνουμε ό,τι θέλουμε, χωρίς το φόβο να βγάλουν διάφορα υγρά....που δεν αρέσουν σε κανέναν! Αν οι μπάμιες είναι κατεψυγμένες, θα τις ρίξουμε από το σακουλάκι τους κατευθείαν στο ταψί μας.
ΑΡΑΚΑΣ: Αν είναι κατεψυγμένος, θα μπει από τη συσκευασία του αμέσως στο ταψί, χωρίς ξεπάγωμα.
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ: Τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τα προτηγανίζουμε ελαφρά σε ηλιέλαιο. Τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. Στη συνέχεια μπορούν να τοποθετηθούν στο ταψί μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ: Πλένουμε και κόβουμε σε μεγάλους κύβους, αλατίζουμε για μισή ώρα. έτσι θα βγάλουν την πίκρα τους και δεν απορροφούν λάδι στο τηγάνισμα. Κι αυτές θα τις προτηγανίσουμε ελαφρά και μετά θα τις χρησιμοποιήσουμε.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Πρέπει να πλυθούν και να κοπούν σε μικρά κομματάκια. Δεν τις τηγανίζουμε, είναι προτιμότερο να δώσουν όλο το άρωμά τους στο ταψί.
ΚΑΡΟΤΑ: Τα ξύνουμε ελαφρά, τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια, μεγέθους ζαριού και τα ρίχνουμε στο ταψί μας.
Όσον αφορά το κριθαράκι, θα το σωτάρουμε για λίγο με 2-3 κ. σούπας λάδι μέχρι ν΄αλλάξει χρώμα. Αυτό θα το βοηθήσει να μείνει σπυρωτό κατά το μαγείρεμα και δεν θα λασπώσει καθόλου!
Ετοιμασία της σάλτσας: Σωτάρουμε στο λάδι ελαφρά όλα τα κρεμμύδια και μόλις ξανθίνουν προσθέτουμε τον τοματοχυμό και όλα τα τα υπόλοιπα υλικά που αναγράφονται πιο πάνω στη σάλτσα ντομάτας. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά κι αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ετοιμασία του ταψιού: Αραδιάζουμε όλα τα λαχανικά που επιλέξαμε μετά από την σχετική προεργασία. Προσθέτουμε το τηγανισμένο κριθαράκι κι ανακατεύουμε. Απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα κι ανακατεύουμε για να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
Φουρνίζουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω και κάτω, για 45 λεπτά περίπου. Στη διάρκεια του μαγειρέματος, θα προσθέσουμε 2 φορές από 1 φλ. τσ. βραστό νερό, ενώ θα ανακατεύουμε τακτικά για να γίνει σωστό βράσιμο στο κριθαράκι και τα άλλα υλικά. Στο τέλος το φαγητό θα μείνει με μια όχι και τόσο πηχτή σάλσα. Δεν πρέπει να στεγνώσει πολύ γιατί το κριθαράκι θα συνεχίζει ν΄απορροφά υγρά όσο περνά η ώρα. Γι΄αυτό και μετά το τέλος του ψησίματος θα αφήσουμε το φαγητό σκεπασμένο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος ενώ θα το διατηρήσουμε ζεστό.
Συνοδεύουμε με δροσερή σαλάτα εποχής και φρέσκο ψωμί.
Καταπληκτικό φαγάκι για όλη την οικογένεια και όχι μόνο για περιόδους νηστείας.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσοχή μεγάλη στο ζωμό του ταψιού και συχνό ανακάτεμα.