Ενημέρωση
Loading
Ι
03
2017

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΨΗΜΕΝΟΥ (Ή ΒΡΑΣΤΟΥ) ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (03 Ιανουάριος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

500 γρ. μακαρόνια  για  παστίτσιο (Νο 3)
μπόλικο αλατισμένο νερό με 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 κ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
περίσσευμα ψημένου ή βραστού κοτόπουλου (χωρίς κόκαλα και πέτσα, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια)
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
500 γρ. φρέσκος τοματοχυμός
1 κ. γλ. πελτές ντομάτας
1/2 φλ. τσ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κύβος κότας ή λαχανικών
250 ml βραστό νερό
αλάτι
πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

1 λίτρο γάλα πλήρες
6 κ. σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
2 κ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
αλάτι
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
200 γρ. τυρί φέτα, χοντροτριμμένο στο χέρι

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο αλατισμένο νερό μαζί με 2 κουταλιές λάδι. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα μακαρόνια ολόκληρα, ανακατεύουμε και βράζουμε για 8-9 λεπτά χωρίς καπάκι. Κάπου-κάπου ανακατεύουμε. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Σε μικρότερη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε μισό φλ. λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις ξανθίνει, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τώρα θα ρίξουμε τον τοματοχυμό, τον πελτέ, τον μαϊντανό και τον κύβο θρυμματισμένο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει το μείγμα να βράζει, ρίχνουμε το βραστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να στεγνώσει η σάλτσα. Χρειαζόμαστε το ζωμό της στο ταψί, για να έχει το παστίτσιο μας τη σωστή υγρασία.

Σε βουτυρωμένο ταψί 30 Χ 35 εκ. περίπου, αραδιάζουμε τα μισά μακαρόνια.

Από πάνω τους στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση που φτιάξαμε.

Και τώρα θα τοποθετήσουμε στο ταψί τα υπόλοιπα μακαρόνια  όσο πιο όμορφα μπορούμε, χωρίς ελεύθερες άκρες να προεξέχουν...

Μένει η παρασκευή της μπεσαμέλ:

Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρύο γάλα, 6 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ και 2 κουταλιές σούπας βούτυρο. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο δυνατό και τοποθετούμε την κατσαρόλα επάνω. Ανακατεύουμε συνεχώς, ελέγχοντας αν έχει διαλυθεί εντελώς το κορν φλάουρ. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα σβωλαράκι.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, αλατοπιπερώνουμε  και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι ν΄αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ. Απομακρύνουμε αμέσως την κατσαρόλα από την εστία γιατί είναι πολύ εύκολο να "κολλήσει" η κρέμα. Η σωστή μπεσαμέλ έχει λεία και βελούδινη όψη.

Τώρα θα προσθέσουμε τα χτυπημένα αβγά και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί. Τακτοποιούμε την επιφάνεια ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Δεν πρέπει να εξέχουν μακαρόνια, γιατί θα ξεροψηθούν και δεν θα τρώγονται εύκολα.

Ψήνουμε το παστίτσιο στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά μόνο από κάτω το πρώτο μισάωρο. Στη συνέχεια ψήνουμε με φωτιά  πάνω και κάτω για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να δημιουργηθεί όμορφη χρυσοκάστανη κρούστα στη επιφάνεια του φαγητού.

Ξεφουρνίζουμε πάνω σε σχάρα κι αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί το παστίτσιο.

Στη συνέχεια κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με δροσερή σαλάτα εποχής.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ:  Η συνταγή προσφέρεται για ν΄αξιοποιήσουμε κομμάτια  από ψημένο (ή και βραστό) κοτόπουλο που έχουν περισσέψει. Είναι πεντανόστιμη και το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να υπάρχει στη γέμιση η σωστή ποσότητα ζωμού.






Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο