ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ν
26
2016

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (26 Νοέμβριος 2016)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 μεγάλο κατεψυγμένο καλαμάρι (το δικό μου ζύγιζε 850 γρ.)
1 γεμάτη κ. σούπας σόδα μαγειρικής


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 πιπεριά πράσινη (κέρατο) ψιλοκομμένη
τα πλοκάμια και τα πτερύγια από το καλαμάρι μας ψιλοκομμένα
1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη

1 σφηνάκι τσίπουρο με γλυκάνισο
2 κ. γλ. ρίγανη
1 κ. γλ. άνιθος ψιλοκομμένος
1-2 τσίλι θρυμματισμένα
λίγο αλάτι
300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη στο χέρι

1 ξυλάκι για σουβλάκια


ΣΤΟ ΤΑΨΙ

1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
ο χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι
λεπτές φέτες ντομάτας
λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο
λίγη ρίγανη

Φούρνος πολύ καλά προθερμασμένος στους 200οC

Προετοιμασία: 35 λεπτά περίπου
Ψήσιμο:  50 λεπτά περίπου (30 λεπτά στις αντιστάσεις και 20 λεπτά κάτω από το γκριλ)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ΄αυτή τη συνταγή το καλαμάρι που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι κατεψυγμένο τουλάχιστον για ένα μήνα. Κι αυτό για να έχει μαλακώσει αρκετά.

 

 

 

Με κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε το μέρος του καλαμαριού κάτω από τα μάτια κι αφαιρούμε το στόμα.

Στη συνέχεια, με δυνατό τράβηγμα, αφαιρούμε τα εντόσθια και την σκληρή διάφανη μεμβράνη που έχει κατά μήκος του το καλαμάρι. Θέλει προσοχή κι αρκετή δύναμη!

Αφαιρούμε την εξωτερική σκούρα μεμβράνη που καλύπτει όλο το καλαμάρι και χωρίζουμε τα πτερύγια. Τα πλένουμε όλα πολύ καλά.

Σε ένα ορθογώνιο ταψί που χωράει άνετα το καλαμάρι βάζουμε 2 εκ. νερό και μέσα σ΄αυτό διαλύουμε 1 κουταλιά σόδα. Τοποθετούμε στο διάλυμμα τα πλοκάμια, τα πτερύγια και το σώμα από το καλαμάρι μας. Φροντίζουμε να γεμίσει το εσωτερικό του σώματος με υγρό. Θα σταθούν εκεί τα πλοκάμια με τα πτερύγια για 10 λεπτά, ενώ το  σώμα για 25 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να μαλακώσουν όλα τα μέρη όσο χρειάζεται.

 

 

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα μαζί με μισό φλ. τσ. λάδι.

 



Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και χοντροτρίβουμε το τυρί. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε κοντά μας, ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι κατά το μαγείρεμα.

Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε, σκουπίζουμε και ψιλοκόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τα πλοκάμια και τα δύο πτερύγια.

 

 

Σωτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι με το σκόρδο και μόλις μαραθούν προσθέτουμε τις πιπεριές και τα ψιλοκομμένα μέρη του καλαμαριού (πλοκάμια και πτερύγια). Αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και σβήνουμε με το τσίπουρο. Ανακατεύουμε ζωηρά.

Τώρα θα ρίξουμε αλάτι, ρίγανη, τα τσίλι σπασμένα και άνιθο. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.

 



Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και ρίχνουμε το χοντροτριμμένο τυρί.

 

 

Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά κι αφήνουμε στην άκρη.

 

 

Ξεπλένουμε πολύ καλά το σώμα του καλαμαριού, το κρατάμε ανάποδα για λίγο μέχρι να στραγγίξει και το αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσει.

Παίρνουμε κουταλιές από τη γέμιση και με προσοχή τις τοποθετούμε μέσα στο σώμα που κρατάμε.

Μόλις τελειώσουμε, στερεώνουμε γερά τις άκρες με ένα ξυλάκι από σουβλάκια για να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. Τοποθετούμε το γεμιστό καλαμάρι στο κέντρο του ταψιού.

 

 

Ενώνουμε 1 φλ. τσ. λάδι με το χυμό ενός λεμονιού.

Ραντίζουμε το καλαμάρι από πάνω με λίγο λαδολέμονο και το υπόλοιπο το αδειάζουμε στο ταψί μας. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη όλο το ταψί (και το καλαμάρι).

Αραδιάζουμε τέλος λεπτές φέτες ώριμης ντομάτας στην επιφάνεια του καλαμαριού και το πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.

 

 

Σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω και κάτω, για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια αφαιρούμε το σκέπασμα και ψήνουμε κάτω από γκριλ για 20 λεπτά περίπου μέχρι να γκρατιναριστεί όμορφα το φαγητό.

 



Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα με το ζωμό του ταψιού γύρω από το γεμιστό καλαμάρι μας. Τέλος, αφαιρούμε το ξυλάκι που συγκρατεί τη γέμιση.

 

 

Για νοστιμιά...   δεν σάς λέω τίποτε!!! Υπέροχος ουζομεζές που ταιριάζει καταπληκτικά με μύδια σαχανάκι και πατάτες τηγανητές.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συνταγή αφιερώνεται στον γλυκύτατο κουνιάδο μου που είναι εξαιρετικός ψαράς και το καλαμάρι που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι δικό του δώρο.



Αξιολόγηση Χρήστη: / 5
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μπαταρίες Heavy Duty ΑΑ σετ 12 τεμαχίων.

Τιμή πώλησης: 1,24 €

Πλέον των 10 τεμαχίων έκπτωση 30%

 

Ανθοδέσμη λουλούδια πολύχρωμα 35-45 εκ.

Τιμή πώλησης: 1,24 €

Πλέον των 10 τεμαχίων έκπτωση 30%

 

Κορνίζα φωτογραφίας ξύλινη 10Χ15cm

Τιμή πώλησης: 1,24 €

Πλέον των 10 τεμαχίων έκπτωση 30%

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ