Ενημέρωση
Loading
Ν
24
2016

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ, ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (25 Νοέμβριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 φλ. τσ. ηλιέλαιο
1 φλ. τσ. ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ. γλ. σόδα μαγειρικής
το ξύσμα 2 πορτοκαλιών και ενός λεμονιού
1 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού
1/2 κ. γλ. κοφτό κανέλα
1/4 κ. γλ. κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

1 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη
1 κ. γλ. κακάο σκόνη
1/2 κ. γλ. κοφτό στιγμιαίος καφές
3 κ. γλ. ηλιέλαιο
4 ή 5 κ. γλ. ζεστό νερό
2 κ. γλ. κονιάκ ή λικέρ (όποιο θέλουμε)


Φούρνος προθερμασμένος στους 170οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι (κατά προτίμηση πυρέξ) με διαστάσεις 25Χ30 εκ. περίπου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαργαρίνη για την επάλειψη.


Σε βαθύ μπολ χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για 2 λεπτά και σταδιακά προσθέτουμε τα 2 ξύσματα, το χυμό πορτοκαλιού (ή/και μανταρινιού αν θέλουμε), τη σόδα, την κανέλα , το γαρύφαλλο και στο τέλος το αλεύρι. Συνολικά χτυπάμε για 4 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να θυμίζει αυτή του κέικ. Ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι.


Αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο λαδωμένο ταψί μας. Θα δούμε πως δημιουργείται ένα λεπτό στρώμα πάχους 1 εκ. περίπου. Έτσι πρέπει, γιατί θα φουσκώσει πολύ στο ψήσιμο.


Βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω για 25 λεπτά.


Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά  μαζί σε μέτρια φωτιά για 7 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


Μετά το 25λεπτο συνεχίζουμε το ψήσιμο της πορτοκαλόπιτας για 15 λεπτά ακόμη (περίπου) με φωτιά πάνω και κάτω, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια του γλυκού.


Βγάζουμε πάνω σε σχάρα κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τότε μόνο θα χαράξουμε την πορτοκαλόπιτα και θα την περιχύσουμε με το κρύο σιρόπι.


Μένει να φτιάξουμε το γλάσο σοκολάτας.
Σε ένα μπολάκι ενώνουμε την άχνη με το κακάο και τον στιγμιαίο καφέ. Σε ένα φλυτζανάκι του καφέ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο με το κονιάκ και 4 κ. γλ. ζεστό νερό.Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με την άχνη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τελείως όλα τα υλικά. Το γλάσο πρέπει να είναι λείο και γυαλιστερό. Αν είναι κάπως πηχτό, θα προσθέσουμε 1 κ. γλ. ζεστό νερό ακόμη.


Μόλις είναι έτοιμο θα το απλώσουμε προσεκτικά πάνω στο σιροπιασμένο γλυκό.


Μπορούμε να σερβίρουμε χωρίς να βάλουμε το γλυκό στο ψυγείο, καθώς είναι νηστίσιμο και δεν περιέχει ευπαθή υλικά. Άλλωστε σε θερμοκρασία δωματίου νομίζω πως είναι πιο έντονα τα αρώματα αυτής της υπέροχης γλυκιάς πίτας...

 


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη ζύμη και αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί όμως με 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ.


ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή με 1 βανίλια (χωρίς κανέλα και γαρύφαλλο) και με χυμό μανταρινιού. Είναι καταπληκτική!


Το πυρέξ ταψί βοηθά πάρα πολύ στο να ελέγχουμε το ψήσιμο από κάτω. Το προτιμώ στα περισσότερα γλυκά ζύμης τα οποία στη συνέχεια θα χρειαστούν σιρόπιασμα.

 

 

 

Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.