ΠΑΓΚΑΣΙΟΥΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΠΛΑΚΙ) ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 συσκ. (μικτό βάρος 1 κιλό, καθαρό 800 γρ.) κατεψυγμένο παγκάσιους
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτά φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
φρέσκος τοματοχυμός από 4 μεγάλες και ώριμες ντομάτες
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
3-4 πιπεράκια τσίλι
1/2 κ. γλ. θυμάρι ή δενδρολίβανο
1 κ. γλ. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
1 κ. γλ. άνιθος ψιλοκομμένος
1 κύβος λαχανικών
αλάτι
1 φλ. τσ. καυτό νερό
Αναμονή: 12 ώρες
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Φούρνος προθερμασμένος στους 200oC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ αφήνουμε το ψάρι σε τρυπητό για να ξεπαγώσει και να στραγγίξει ταυτόχρονα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τοποθετούμε από κάτω μια βαθιά κατάλληλη λεκάνη για να μαζεύει τα νερά, τα οποία δεν είναι καθόλου λίγα....
Το επόμενο πρωί ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα τοποθετούμε πάνω σε διπλό απορροφητικό χαρτί κουζίνας (και από τις 2 πλευρές) για να στεγνώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σωτάρουμε το σκόρδο μαζί με τα κρεμμύδια. Μόλις μαραθούν τα σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τώρα θα προσθέσουμε τον τοματοχυμό και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσουν μεταξύ τους. Δεν πρέπει να πήξει η σάλτσα, θέλουμε να υπάρχει αρκετός ζωμός στο ταψί μας.
Σε ένα ταψί (περίπου 30Χ25 εκ.) αδειάζουμε τη μισή σάλτσα, αραδιάζουμε τα φιλέτα παγκάσιους επάνω της και ολοκληρώνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας. Δεν ανακατεύουμε καθόλου, απλά τακτοποιούμε...
Βάζουμε το ταψί μας στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω και κάτω για μισή ώρα. Στη συνέχεια θα ψήσουμε για 15-20 λεπτά ακόμη στον αέρα ώστε να γκρατιναριστεί το φαγητό.
Σερβίρεται ζεστό ή χλιαρό και συνοδεύεται με φρέσκια σαλάτα μαρούλι.
Είναι εξαιρετικά νόστιμο πιάτο, καταναλώνεται πολύ εύκολα από μικρούς και μεγάλους γιατί δεν έχει καθόλου αγκάθια το ψάρι αυτό, ενώ έχει εκπληκτικά ανάλαφρη γεύση.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όλη η νοστιμιά της συνταγής βρίσκεται στα μυρωδικά που βάζουμε. Γι΄αυτό και θα πρέπει να την προσαρμόσετε στις γευστικές προτιμήσεις σας.