Ενημέρωση
Loading
Μ
02
2016

ΠΙΤΣΑ-ΨΩΜΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (02 Μάρτιος 2016)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 δόση ζύμη για ψωμί

200 γρ. ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας
200 γρ. μαλακό κίτρινο τυρί
5-6 ελιές Καλαμών σε λεπτά φετάκια (προαιρετικές)
2 κ. σούπας ρίγανη
ketchup
μουστάρδα

λίγο βούτυρο για τη γάστρα

 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 


Ετοιμάζουμε μια δόση ζύμης για ψωμί, φροντίζοντας όμως η ζύμη να νην είναι τόσο σφικτή και να μπορεί να ανοιχτεί σε φύλλο. Για το λόγο αυτό ή θ΄ αυξήσουμε ελαφρά την ποσότητα του χλιαρού νερού ή θα βάλουμε  λιγότερο αλεύρι (3 1/2 φλ. τσ. περίπου).   Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (ι ώρα περίπου).

Τρίβουμε στο χοντρό μέρος του ρεντέ το ζαμπόν και το τυρί.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά όλο το εσωτερικό μιας γάστρας.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την πατάμε με τη γροθιά μας στο κέντρο της και της προσθέτουμε το ζαμπόν, το τυρί, τις ελιές (αν βάλουμε) και τη ρίγανη. Ζυμώνουμε και πάλι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.

Πάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε λίγο αλεύρι (ή λάδι ή βούτυρο) ώστε να μπορέσουμε ν΄ανοίξουμε τη ζύμη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο πάχους 1,5 - 2 εκ. περίπου.

Σε διάφορα σημεία της επιφάνειας του φύλλου ρίχνουμε ketchup και μουστάρδα.

Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό, κρατώντας την μακρύτερη πλευρά του φύλλου στα χέρια μας.

Τοποθετούμε την πίτσα-ρολό στη βουτυρωμένη γάστρα κι αφήνουμε για δεύτερο φούσκωμα. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Μόλις φουσκώσει, μετά από 40- 45 λεπτά, ψήνουμε στην χαμηλή θέση του φούρνου μας με φωτιά μόνο από κάτω για τα πρώτα 20 λεπτά, ενώ στη συνέχεια θα ψήσουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμη με φωτιά πάνω και κάτω. Φυσικά δεν θα σκεπάσουμε καθόλου τη γάστρα μας! Όλο το ψήσιμο γίνεται χωρίς καπάκι.

Ξεφουρνίζουμε πάνω σε σχάρα μόλις ροδίσει όμορφα η επιφάνεια της πίτσας- ψωμιού. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και μετά, προσεκτικά, μεταφέρουμε την πίτσα σε βαμβακερή πετσέτα.

Γίνεται αφράτη, πεντανόστιμη και είναι ιδανική για κολατσιό, μπυρομεζέ ή κρύο μπουφέ.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσοχή στο ψήσιμο, ανάλογα με το φούρνο μας. Εδώ παρόλο που έχουμε γάστρα και θέλουμε να βοηθήσουμε στο φούσκωμα της ζύμης και μέσα στο φούρνο, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε τη χαμηλή σκάλα. Η καθεμιά μας γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της κουζίνας της και σε τελική ανάλυση το πώς πρέπει να ψηθεί μια ζύμη χωρίς να καεί από κάτω αλλά και να μην μείνει ωμή στο εσωτερικό.

 

 



Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο