Δεν τοποθετούμε ποτέ φαγητά που περιέχουν ρύζι στον καταψύκτη. Κι αυτό γιατί, όταν τα ξεπαγώσουμε, το ρύζι θα έχει χάσει την κανονική σύνθεσή του.
Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τις μαγειρεμένες πατάτες.
Ας δούμε μερικά είδη ρυζιού και πατάτας ώστε να κάνουμε καλύτερες επιλογές στις αγορές μας ανάλογα με το πού θα τα χρησιμοποιήσουμε:
Είδη ρυζιού ως έτοιμο προϊόν
Το ρύζι ως προϊόν κυκλοφορεί σε πολλές μορφές ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του. Ορισμένα είδη που τα συναντούμε κατά κόρο στην ελληνική αγορά είναι:
- Ρύζι Γλασσέ. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο, από τα παλαιότερα είδη, με ισχυρή παρουσία στην Ελληνική αγορά ενδείκνυται για σούπες και γλυκά όπως το ρυζόγαλο.
- Ρύζι Καρολίνα. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο. Είναι προτιμητέο για φαγητά φούρνου.
- Ρύζι Νυχάκι. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο, κυρίως για πιλάφι.
- Ρύζι Parboiled. Είναι προβρασμένο με υποκίτρινο χρώμα και το σχήμα του είναι μακρύσπερμο. Το χρώμα του οφείλεται στον εξωτερικό φλοιό του ρυζιού ο οποίος απομακρύνεται σε στάδιο της επεξεργασίας του. Ρύζι με ανοδική εμπορική πορεία, θεωρείται ιδανικό για πιλάφι και για κάθε συνταγή, λόγω του ότι παραμένει σπυρωτό.
- Ρύζι καστανό μερικώς αναποφλοίωτο. Στο ρύζι αυτό κατά την επεξεργασία δεν αφαιρείται ο φλοιός του με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια. Συστήνεται σε δίαιτες υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους.
- Ρύζι Μπασμάτι. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο: Αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το άρωμα του έχει σχέση με τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους των περιοχών που καλλιεργείται. Ρύζι για κάθε χρήση, με ιδιαίτερη γεύση.
- Ρύζι Jasmine. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο: Αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στα υψίπεδα της Ταϋλάνδης. Το άρωμα του οφείλεται στα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους της περιοχής που καλλιεργείται. Ρύζι για κάθε χρήση με ιδιαίτερη γεύση.
- Ρύζια Αρμπόριο & Carnaroli με σχήμα μεσόσπερμο αλλά μεγάλο και πλατύ κόκκο. Συνήθως Ιταλικής προέλευσης, καλλιεργούνται στις παραποτάμιες περιοχές του ποταμού Πάδου της Βορείου Ιταλίας. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ρυζότου.
- Ρύζι Άγριο: Είναι ένα υδρόφιλο φυτό που καλλιεργείται στη Βόρειο Αμερική που το όνομα του είναι Indian Rice (Zizania palustis L.) συγγενές με το ασιατικό ρύζι. Πλούσιο σε φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Πηγή: wikipedia
Ποικιλίες πατάτας
Γενικά
Οι ποικιλίες της πατάτας καθορίζονται κυρίως από το εξωτερικό χρώμα της φλούδας της (κίτρινο, καφέ, ροζ, κόκκινο ή μοβ) αλλά και το χρώμα της σάρκας της (άλλοτε άσπρο, στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρός κίτρινο) και σε κάθε περιοχή του κόσμου, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές ποικιλίες οι οποίες ευδοκιμούν με τον καλύτερο τρόπο στις κατά τόπους εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Από τα είδη της πατάτας που καλλιεργούνται το κυριότερο είδος είναι η κίτρινη πατάτα (με μεγάλους κονδύλους και ελαφρά κίτρινη σάρκα), η οποία εμφανίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
ΒΑΝΒΑ
-
Έχει οµοιόµορφο σχήμα επίμηκες οβάλ µε χρώμα επιδερμίδας φωτεινό κίτρινο και κίτρινη σάρκα.
-
Κατάλληλη για γενική χρήση (τηγάνι, φούρνο).
-
Ιδανική για Βιολογική καλλιέργεια.
-
Πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα
ΕΜΜΑ
-
Σχήμα στρόγγυλο, έχει επιδερμίδα τέλεια και απαλή µε χρώμα κίτρινο και είναι κατάλληλη για πλύσιμο.
-
Χρώμα σάρκας κίτρινο.
-
Έχει υπέροχη γεύση.
-
Είναι ιδανική για τηγάνι και φούρνο.
-
Αντέχει στα μηχανικά χτυπήµατα και στις κοινές ασθένειες.
Safari
Πρωιμότητα: Μεσοόψιμη ποικιλία, µε πολύ υψηλή παραγωγή.
Φύλλωμα: Έχει καλή ανάπτυξη, πολύ εύρωστο φυτό µε ωραίο φύλλωμα και καλή κάλυψη του εδάφους.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά: Ξηρά ουσία 19%, χωρίς μεταχρωµατισµούs μετά το μαγείρεμα. εξαιρετική στο μαγείρεμα, µε ωραία γεύση.
Bellini
Montial χ Felsina
Πρωιμότητα: Μέσης πρωιμότητας ποικιλία µε γρήγορη κονδυλοποίηση. Έχει πολύ υψηλή παραγωγή.
Φύλλωμα: Έχει πολύ γρήγορη αρχική ανάπτυξη µε ωραίο φύλλωμα και καλή κάλυψη του εδάφους, µε δυνατά στελέχη. Αναβλαστάνει γρήγορα μετά από κάψιμο από παγετό, ενώ αντέχει σχετικά στους πρώιμους παγετούς.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά: Ξηρά ουσία 19,5-20% χωρίς μεταχρωµατισµούs μετά το μαγείρεμα. εξαιρετική στο μαγείρεμα, µε ωραία γεύση.
ULTRA
- Μεσοπρώιμη πολύ παραγωγική ποικιλία με γρήγορη κονδυλοποίηση. Παράγει 7 -8 κονδύλους ανά φυτό.
-Καλλιεργείται σε όλους τους τύπους εδαφών χωρίς παραμορφώσεις.
-Ποιοτικά χαρακτηριστικά: Έχει πολύ γεύση. Ξηρά ουσία 19%. χωρίς μεταχρωματισμούς μετά το μαγείρεμα.
Πηγή: easdrama.gr
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Μεγάλες Προσφορές 30%
Ηλεκτρικό καντήλι λιοντάρι
Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα
Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο