Ενημέρωση
Loading
Α
04
2015

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (04 Αύγουστος 2015)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 4-8 άτομα)

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

3 μέτριες φρέσκιες και ώριμες ντομάτες, περασμένες στον ρεντέ
ο χυμός από 1 1/2 μέτριο λεμόνι


8 μπριζόλες χοιρινές (λαιμού ή κόντρα)
2 μέτριες ντομάτες σε πολύ λεπτές φέτες
2 μακριές πράσινες πιπεριές κέρατο κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1-2 σκελίδες σκόρδου, σε πολύ λεπτά φετάκια
8 κ.σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
200 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα σε λεπτές φέτες


8 τεμ. αλουμινόχαρτο και 8 τεμ. λαδόκολλα για το τύλιγμα (διαστάσεων 40 Χ 40 εκ. περίπου)

Διάρκεια ψησίματος: 2 ώρες περίπου στους 250ο-280οC, ανάλογα με το φούρνο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ μαρινάρουμε τις μπριζόλες, αφού τις πλύνουμε. Σε ένα κατάλληλα πλατύ και ρηχό δοχείο με καπάκι (π.χ. τάπερ) απλώνουμε το 1/3 από το χυμό ντομάτας και το χυμό λεμονιού. Πάνω τους αραδιάζουμε τις μισές μπριζόλες. Τώρα θα ρίξουμε το άλλο 1/3 από το ντοματοχυμό και το λεμονοχυμό. Σειρά έχουν τώρα οι υπόλοιπες 4 μπριζόλες μας και τέλος επάνω τους περιχύνουμε την υπόλοιπη ντομάτα και χυμό λεμονιού. Κλείνουμε καλά το τάπερ και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Δεν χρειάζεται ανακάτεμα, αρκεί το δοχείο να χωράει ακριβώς τα μπριζολάκια και να μην μένει άδειος χώρος.

 



Την επόμενη μέρα, 3 1/2- 4 ώρες πριν το σερβίρισμα, αρχίζουμε την παρασκευή της συνταγής: κόβουμε 8 τεμάχια από το αλουμινόχαρτο και 8 κομμάτια λαδόκολλας με διαστάσεις τέτοιες που να μπορούν να κλείσουν πολύ καλά μέσα τους μία μπριζόλα (να γίνουν δέμα).

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και ετοιμάζουμε τα φετάκια από το κεφαλοτύρι.

Τώρα θα προθερμάνουμε τον φούρνο στους 250ο-280οC, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι. Και θέλουμε δυνατό φούρνο γι΄αυτή τη συνταγή.

Επάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας και στο κέντρο του τοποθετούμε μία μπριζόλα από το τάπερ. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και από τις δύο πλευρές. Ραντίζουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο.

Καλύπτουμε την επιφάνεια της μπριζόλας με λεπτά φετάκια ντομάτας, λωριδίτσες από πράσινη και κόκκινη πιπεριά, ροδέλες από ξερό κρεμμύδι και μερικά λεπτά φετάκια σκόρδου (όσα θέλουμε). Τέλος αραδιάζουμε μερικές φέτες από κεφαλοτύρι.

 

 

Τυλίγουμε με προσοχή σε δέμα, φροντίζοντας να κλείσουμε πολύ καλά τις άκρες για να μην τρέξουν τα υγρά του φαγητού στο ψήσιμο.

 

 

Παίρνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και κλείνουμε μέσα του το δέμα της λαδόκολλας που φτιάξαμε. Αυτό το κάνουμε για να μη καεί η λαδόκολλα στο ψήσιμο. Βάζουμε το αλουμινένιο δεματάκι σε μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα.

Προχωράμε στην ετοιμασία και των υπόλοιπων δεμάτων κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Θα τα βάλουμε στο ταψί μας το ένα δίπλα στο άλλο και θα προσθέσουμε 2 κούπες καυτό νερό.

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω, για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου. Κάπου-κάπου ελέγχουμε κι αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό ακόμη.

Στη συνέχεια θ΄ανοίξουμε τα πακέτα (τα κόβουμε προσεκτικά με ψαλίδι, ώστε να μη διαφύγουν καθόλου υγρά) και θα τα βάλουμε για λίγο στο γκρίλ για να γκρατιναριστούν και να πάρουν όμορφο χρώμα.

 

 

 

Σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα, όπως είναι τα δεματάκια μέσα στα χαρτιά τους.

Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και ντοματοσαλάτα. Πίνουμε παγωμένη μπύρα που ταιριάζει καταπληκτικά, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η ίδια συνταγή μπορεί να εκτελεστεί και με μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος, φτιάχνουμε δηλαδή ένα είδος εξοχικού.

Προσέχουμε να μη μείνει το ταψί μας χωρίς νερό και φυσικά να μην τρυπήσουν τα δεματάκια κατά το ψήσιμο.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο