Ενημέρωση
Loading
Ι
03
2015

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (18 Φεβρουάριος 2016)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 πακέτο κανελόνια (24 τεμάχια) που ΔΕΝ χρειάζονται προβράσιμο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος)
1/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1/2 ποτήρι του κρασιού κρασί (λευκό κατά προτίμηση)
2 φλ. τσ. φρέσκος τοματοχυμός
2 δαφνόφυλλα
1 ξυλάκι κανέλας
1/4 κ. γλ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

1 φλ. τσ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα



ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

1/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 φλ. τσ. φρέσκος τοματοχυμός
1 κ. γλ. πελτές ντομάτας
ελάχιστη ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

1 λίτρο κρύο γάλα
3 γεμάτες κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
3 γεμάτες κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
αλάτι
άσπρο πιπέρι (ή και μαύρο αν δεν μας ενοχλεί)

1 φλ. τσ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα (ή και τα δύο)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καταρχήν να πούμε πως το φαγητό αυτό θέλει μια ορισμένη χρονική σειρά στη διαδικασία εκτέλεσης. Γι΄αυτό και θα πρέπει να έχουμε μια σχετική άνεση χρόνου όταν θ΄αποφασίσουμε να το μαγειρέψουμε. Προσωπικά χρειάστηκα περίπου 2 ώρες μέχρι το τέλος του ψησίματος.


Πρώτα θα πρέπει να γίνει η γέμιση με τον κιμά: σε πλατιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο για να σωταριστούν. Μόλις ξανθίνει το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και να γίνει σπυρωτός.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για ένα λεπτό ακόμη μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τώρα θα προσθέσουμε τον τοματοχυμό, τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το ξύλο κανέλας, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε λιγάκι κι αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να σωθούν τα υγρά και να "στεγνώσει" αρκετά η γέμιση.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: σιγοβράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός.

Αφού μισοκρυώσει ο κιμάς(αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και την κανέλα), θα προσθέσουμε 1 φλ. τσ. κεφαλοτύρι και 2 αβγά χτυπημένα ελαφρά. Ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι για να γεμίσουμε τα κανελόνια μας. Αν δεν αφήσουμε τη γέμιση να κρυώσει, τα κανελόνια θα σπάσουν και δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε.

Καλύπτουμε τον πάτο ενός μεγάλου πυρέξ ή ανοξείδωτου ταψιού (διαστάσεις 30 Χ 35 εκ. περίπου) με μερικές κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας που φτιάξαμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο-200οC (ανάλογα με το φούρνο).

Παίρνουμε στα χέρια μας ένα κανελόνι, το ακουμπάμε από τη μια ελεύθερη άκρη του στο εσωτερικό της παλάμης μας όρθιο και με ένα μικρό κουταλάκι του προσθέτουμε όση από τη γέμιση χωράει. Το τοποθετούμε στο ταψί μας και συνεχίζουμε με το επόμενο κανελόνι. Πρέπει να τα βάζουμε στο ταψί σφικτά το ένα δίπλα στο άλλο, κυρίως για να μη φύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.

 

 

 

Αφού τελειώσουμε το γέμισμα, περιχύνουμε όλο το ταψί με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.

 

 

Μένει να ετοιμάσουμε την άσπρη σάλτσα του φαγητού, μια αραιή κι εύκολη μπεσαμέλ: σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κρύο γάλα, προσθέτουμε το κόρν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί, ρίχνουμε το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς, χωρίς ν΄απομακρυνθούμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Η μπεσαμέλ μπορεί να "κολλήσει" πολύ γρήγορα. Μόλις αρχίσει να γίνεται παχύρευστη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη και μετά τραβάμε την κατσαρόλα στην άκρη. Πρέπει να τονίσω πως δεν πρέπει η σάλτσα να γίνει πολύ πηχτή σαν αυτή του παστίτσιου. Κι αυτό γιατί με τη βοήθειά της θα βράσουν τα κανελόνια στο φούρνο. Δεν θα προσθέσουμε καθόλου νερό στο ταψί.

Περιχύνουμε την επιφάνεια του ταψιού με την αραιή μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με 1 ακόμη φλ. τσ. τριμμένο κεφαλοτύρι.

 



Αν το ταψί μας διαθέτει καπάκι, είναι ό,τι πιο ιδανικό. διαφορετικά θα το καλύψουμε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω, για 40 λεπτά περίπου. Τότε θ΄αφαιρέσουμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και θα ψήσουμε με τον αέρα μέχρι να γκρατιναριστεί η μπεσαμέλ.

Βγάζουμε το ταψί σε σχάρα, αφήνουμε για 15-20 λεπτά για να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια μπορούμε να σερβίρουμε.

 

 




ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσοχή στη θερμοκρασία της γέμισης! Δεν πρέπει να είναι ζεστή όταν θα προσθέσουμε τ΄αβγά για να μην ψηθούν και φυσικά για να μην σπάσουν τα κανελόνια στο γέμισμα.

΄Ισως να είναι λίγο μεγάλη η διαδικασία της συνταγής, αλλά πιστέψτε με, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει στο έπακρο!









Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο