ΕΛΙΟΨΩΜΑ..... ΜΠΙΣΚΟΤΕΝΙΑ!
Η καλή μου φίλη κα Φρειδερίκη Καλαθάκη από τη Δράμα (Κρητικιά στην καταγωγή....) μάς στέλνει μια πεντανόστιμη λιχουδιά και την ευχαριστώ πολύ γι΄αυτό. Πάμε να τη φτιάξουμε:
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσ. νερό
1/2 κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. ρίγανη
1/2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
ελιές Καλαμών κομμένες σε ροδέλες, όσες θέλουμε (1 - 1 1/2 φλ. τσ.)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει η ζύμη
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο και βαθύ μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ελιές και το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις. Ζυμώνουμε περιμένοντας ν΄απορροφηθεί καλά η κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη.
Όταν η ζύμη αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα, τότε θα προσθέσουμε τις ελιές. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται προκειμένου να πάρουμε μια ζύμη ελαστική που δεν θα κολλάει καθόλου στα χέρια και το μπωλ.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 20-30 λεπτά να ξεκουραστεί και στη συνέχεια πλάθουμε μικρά ελιόψωμα σε στρόγγυλο ή μακρόστενο σχήμα.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους μέσα σε μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε καλά ζεσταμένο φούρνο, στη μεσαία θέση, με φωτιά πάνω και κάτω (εφόσον πρόκειται για λαμαρίνα). Αν το ταψί μας είναι ανοξείδωτο ή πυρέξ, θα δώσουμε φωτιά μόνο από κάτω. Τα ελιόψωμα είναι έτοιμα μόλις πάρουν όμορφο χρώμα από πάνω. Για να μείνουν αφράτα, δεν πρέπει να παραψηθούν.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η κα Φρειδερίκη μού έγραψε: Είναι πολύ εύκολα και πεντανόστιμα Σοφία μου! Αντί για ελιές, μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο κεφαλοτύρι.
Η Σοφία προτείει: αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, για μεγαλύτερη ευκολία!
Κάτι μου λέει πως δεν θα χάσει όποιος τα δοκιμάσει... Ευκαιρία να καλέσουμε φίλους για μπυρίτσα το βράδυ!
Καλή σας επιτυχία!!!!!
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Μεγάλες Προσφορές 30%
Ηλεκτρικό καντήλι λιοντάρι
Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα
Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο