ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΨΗΤΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 4-6 άτομα)
2 μεγάλες πέστροφες (βάρους 1800 γρ. περίπου)
4 κ. σούπας αλάτι χοντρό
λίγο ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
ρίγανη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 μεγάλα λεμόνια
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
2 μεγάλα λεμόνια
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Φούρνος προθερμασμένος στους 220oC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ένα πρόβλημα που συναντάμε με την πέστροφα (και τα άλλα ποταμίσια ψάρια) είναι το ότι γλιστράει υπερβολικά στα χέρια μας. Αυτό όμως συμβαίνει μέχρι να αφαιρεθούν τα λέπια της εξωτερικής πέτσας. Γι΄αυτό, αφού πλύνουμε καλά το ψάρι, με κοφτερό μαχαίρι και με φορά από την ουρά προς το κεφάλι ¨ξύνουμε" την πέστροφα κι από τις δύο πλευρές. Ξεπλένουμε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και βλέπουμε πως μπορούμε πια χωρίς δυσκολία να την κρατήσουμε στα χέρια μας, όσο μεγάλη κι αν είναι.
Χαράζουμε ένα Τ στο κάτω μέρος του κεφαλιού (από τη μεριά της κοιλιάς) και τραβώντας δυνατά, αφαιρούμε τα βράγχια με τα εντόσθια του κάθε ψαριού. Ξεπλένουμε και πάλι μέσα κι έξω το ψάρι και το βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίζει.
Παίρνουμε μια κουταλιά χοντρό αλάτι στο χέρι και τρίβουμε την κοιλιά της πέστροφας. Με μια δεύτερη κουταλιά, θα περάσουμε την εξωτερική επιφάνεια του ψαριού. Αφήνουμε και πάλι στο τρυπητό για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια ξεπλένουμε με καθαρό νερό και είμαστε έτοιμοι να ετοιμάσουμε τη συνταγή μας.
Σε κατάλληλο ταψί ή λαμαρίνα τοποθετούμε κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο, ένα για κάθε ψάρι. Το μέγεθός τους πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μπορούν να καλύψουν εντελώς το κάθε ψάρι χωριστά.
Λαδώνουμε με πινέλο το κέντρο του χαρτιού, στο μήκος του ψαριού.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το ένα μεγάλο λεμόνι και στίβουμε τα υπόλοιπα 2. Με το χυμό τους θα ραντίσουμε τα ψάρια στο ταψί.
Παίρνουμε στα χέρια μας το πρώτο ψάρι, το αλατοπιπερώνουμε από την πλευρά που θα βρίσκεται στο ταψί, ανοίγουμε την κοιλιά του, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη και αραδιάζουμε μέσα τις μισές φέτες του λεμονιού.
Βάζουμε την πέστροφα στο ταψί (πάνω στο λαδωμένο μέρος), αλοίφουμε με λάδι την επάνω πλευρά και την αλατοπιπερώνουμε κι αυτή.
Πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και ραντίζουμε με το μισό χυμό λεμονιού. Κλείνουμε πολύ καλά το αλουμινόχαρτο (ή τη λαδόκολλα). Δεν πρέπει να διαφεύγει καθόλου ατμός από το εσωτερικό του κατά το ψήσιμο.
Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με το δεύτερο ψάρι μας.
Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το λαδολέμονο: στίβουμε τα 2 λεμόνια και τα ενώνουμε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και τοποθετούμε σε σαλτσιέρα.
.
Μετά από μισή ώρα περίπου, ανοίγουμε τα αλουμινοχάρτα, δυναμώνουμε το φούρνο στους 250oC και προσθέτουμε ψήσιμο με αέρα για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια της πέστροφας.
Βγάζουμε το ταψί σε σχάρα, μεταφέρουμε τα ψάρια με προσοχή, μαζί με το αλουμινόχαρτο, σε μεγάλη πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως μαζί με δυνατό λαδολέμονο και φρεσκοκομμένη κρύα σαλάτα μαρούλι. Πίνουμε παγωμένο λευκό κρασί ή το δικό μας αγαπημένο ουζάκι.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό στο ταψί μας γιατί η πέστροφα θα βγάλει τα δικά της υγρά.
Πρόκειται για φαγητό της ώρας, οπότε υπολογίστε σωστά το χρόνο μαγειρέματος για το σερβίρισμα.
Οι θερμοκρασίες που προτείνονται, ενδέχεται να διαφοροποιούνται ανάλογα με το φούρνο.... Αυτό που μετράει είναι ένα πιο σιγανό μαγείρεμα στο πρώτο μισάωρο για να ψηθεί το ψάρι από μέσα καλά και στη συνέχεια πιο δυνατός φούρνος με αέρα για να ροδίσει και εξωτερικά.
Εάν τα ψάρια είναι μικρότερα σε μέγεθος, θα χρειαστούν και λιγότερο χρόνο μαγειρέματος.