ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ)
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
3 μέτρια κολοκυθάκια
2 μέτριες πατάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ. σούπας ρίγανη
1 κ. γλ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κύβος λαχανικών (προαιρετικός)
αλάτι
πιπέρι
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλ. τσ. τριμμένο φυτικό τυρί
φρυγανιά τριμμένη, όση πάρει το μείγμα
λίγο αλεύρι για το πλάσιμο (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε γύρω-γύρω τα κολοκυθάκια και τα σιγοβράζουμε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
Ταυτόχρονα, πλένουμε τις πατάτες και τις σιγοβράζουμε, επίσης σε αλατισμένο νερό, για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
Τοποθετούμε τα βρασμένα κολοκύθια, κομμένα σε μικρά κομμάτια, σε σουρωτήρι μ΄ενα μπολ από κάτω για να τρέχουν τα νερά τους. Αφήνουμε μέχρι να στραγγίξουν εντελώς.
Στο μεταξύ, αφήνουμε τις πατάτες σ΄ένα μπολάκι μέχρι να μισοκρυώσουν. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.
Σε βαθύ μπολ τοποθετούμε τα κρεμμυδάκια μαζί με όλα τα μυρωδικά, το λάδι και τον κύβο λαχανικών τριμμένο με τα δάχτυλά μας (όχι διαλυμμένο σε νερό- δεν θέλουμε καθόλου υγρασία). Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πατάτες, τα στραγγισμένα κολοκυθάκια και το φυτικό τυρί. Ανακατεύουμε και πάλι.
Τώρα θ΄αρχίσουμε να προσθέτουμε το τρίμμα φρυγανιάς, λίγο-λίγο, μέχρι να σφίξει το μείγμα μας. Καλύπτουμε τη μπάλα της ζύμης που ετοιμάσαμε με μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο, τουλάχιστον για δύο ώρες (ή για μια νύχτα).
Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες στο μέγεθος που επιθυμούμε, τους αλευρώνουμε (αν θέλουμε) και τους αραδιάζουμε στο ταψί μας, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε στους 180οC, στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω, μέχρι να ροδίσουν όμορφα (40-45 λεπτά).
Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα. Εφόσον δεν πρόκειται για περίοδο νηστείας, σάς προτείνω να σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού και να τους φτιάξετε με κεφαλοτύρι αντί για φυτικό τυρί. Μεγάλη νοστιμιά!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου μένουν μαλακοί εσωτερικά ενώ αποκτούν εξωτερική κρούστα κατά το ψήσιμο. Γι΄αυτό μην τους παραψήνετε προσπαθώντας να τους "στεγνώσετε" περισσότερο.
'Οταν το μείγμα σταθεί στο ψυγείο, σφίγγει με αποτέλεσμα το πλάσιμο των κεφτέδων να γίνεται πολύ ευκολότερα.
Τα υλικά της συνταγής είναι αρκετά για την ποσότητα της φωτογραφίας.