Ενημέρωση
Loading
Ι
30
2015

ΙΣΛΙ (Ή ΙΤΣΛΙ) ΜΕ ΜΕΛΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (11 Φεβρουάριος 2015)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

Για τη ζύμη


1 φλ. τσ. νερό

1 φλ. τσ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

1 φλ. τσ. σπορέλαιο

1/2 κ. γλ. αλάτι

4 κ. σούπας ζάχαρη

6 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


 

Για τη γέμιση


2 φλ. τσ. καρυδόψιχα ψιλοαλεσμένη

2 κ. σούπας κανέλα

1 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο

2 κ. σούπας ζάχαρη

 


Για το σιρόπι


3 φλ. τσ. νερό

2 φλ. τσ. ζάχαρη

1 φλ. τσ. καλό μέλι

1 φλούδα λεμονιού

1 ξύλο κανέλας


Φούρνος προθερμασμένος στους 150ο C.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι.


Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε. Πρέπει να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Δεν κολλάει καθόλου στα χέρια γιατί έχει αρκετό λάδι.


Χωρίζουμε  τη ζύμη σε μπαλάκια (περίπου 30-34).


Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.


Καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά ή λαμαρίνες.


Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης, το πατάμε με την παλάμη μας πάνω στον πάγκο εργασίας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα στρόγγυλο φυλλαράκι.


Στο κέντρο του βάζουμε 1 κ. γλ. από τη γέμιση.

 



Διπλώνουμε με προσοχή σε τρίγωνο, κλείνουμε τις άκρες καλά πατώντας με τα δάχτυλα. Τοποθετούμε το ισλί στο ταψί και με τα δόντια ενός πιρουνιού πατάμε τις κολλημένες άκρες του τρίγωνου και δημιουργούμε μια "δαντέλα".

 



Κατά τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε όλα τα ισλί.

 


 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω, για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσέχουμε να μην παραψηθούν γιατί θα σκληρύνουν πολύ και δε θ΄απορροφήσουν εύκολα το σιρόπι τους.

 

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά, εκτός από το μέλι.Αυτό θα το προσθέσουμε αφού αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά. Κι αυτό το κάνουμε επειδή το μέλι καθώς βράζει φουσκώνει και μας δυσκολεύει. Ενώ προσθέτοντάς το στο τέλος αποφεύγουμε το βρασμό του και κρατάμε όλο το υπέροχο άρωμά του. Μρτά αφαιρούμε τη λεμονόφλουδα και το ξύλο κανέλας.


Μόλις ξεφουρνίσουμε το πρώτο ταψί, αφαιρούμε τη λαδόκολλα μ΄ένα τράβηγμα (βγαίνει πανεύκολα) και περιχύνουμε τα ισλί με το μισό καυτό σιρόπι. Άρα λοιπόν: πολύ ζεστό σιρόπι πάνω στα ζεστά ισλί για ν΄απορροφηθεί σωστά.

 


Καλό είναι να τα γυρίσουμε κι από την ανάποδη για να γίνει πιο γρήγορα το σιρόπιασμα.

 


 


Βάζουμε για ψήσιμο το δεύτερο ταψί. Φροντίζουμε να κρατήσουμε ζεστό το υπόλοιπο σιρόπι ή το ξαναζεσταίνουμε μόλις ψηθούν και τα υπόλοιπα γλυκά μας.


Αφήνουμε τα ισλί μέσα στα ταψιά τους μέχρι να ¨πιούν" το περισσότερο αν όχι όλο το σιρόπι τους (2-3 ώρες).


Διατηρούνται αρκετές μέρες εκτός ψυγείου σκεπασμένα για να μην ξεραίνονται.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Ισλί είναι Χριστουγεννιάτικο και Πασχαλιάτικο γλυκό της Καππαδοκίας, καθώς και κέρασμα στους αρραβώνες και γάμους. Παραδοσιακό γλύκισμα που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, τόσο στην παρασκευή του όσο και στη διακόσμησή του, αν στοχεύσετε στην αυθεντική εκδοχή.

Είναι και νηστίσιμο. Την περίοδο των νηστειών αντικαθιστούσαν το βούτυρο με σπορέλαιο ή παρθένο σησαμέλαιο. Την παράδοση αυτή συνέχισαν και στην Πόλη όσες οικογένειες κατάγονταν από την Καππαδοκία. Η ονομασία του, «ισλί», είναι τούρκικη και σημαίνει «δουλεμένο».





Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.