Ενημέρωση
Loading
Ο
06
2014

ΚΟΤΣΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (25 Νοέμβριος 2014)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 4 άτομα)

2 κότσια συνολικού βάρους 1300 γρ. περίπου

2 μέτριες πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
2 μέτρια καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
1 πράσινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη (προαιρετικό)
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου κομμένη σε λεπτά φετάκια
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
2+2 κουταλιές σούπας μουστάρδα (απαλή ή πικάντικη)


Φούρνος πολύ καλά προθερμασμένος στους 190ο - 200ο C

Ψήσιμο σε σακούλα για μιάμισυ ώρα περίπου

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε μια σακούλα ψησίματος, βάζουμε στο εσωτερικό της 1 κ. γλ. αλεύρι και την κουνάμε στα χέρια μας (κλείνοντας το άνοιγμα φυσικά) για ν΄αλευρωθεί καλά όλη η εσωτερική επιφάνεια. Την τοποθετούμε μέσα σε ταψάκι διαστάσεων 30Χ35εκ. περίπου. Την αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τα υλικά μας:

Μέσα σε μικρό μπολάκι τοποθετούμε αλατοπίπερο.

Πλένουμε πολύ καλά τα κότσια. Παίρνουμε λίγο αλατοπίπερο στα δάχτυλά μας και μ΄αυτό αρχίζουμε να τρίβουμε την εξωτερική επιφάνεια από το πρώτο κότσι. Θα επαναλάβουμε μια-δυο φορές ακόμη. Το ίδιο θα κάνουμε και με το δεύτερο κότσι.

Με μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε σχισμές στο κρέας και μέσα σε καθεμιά τους βάζουμε από ένα φετάκι σκόρδου, αφού το βουτύξουμε πρώτα στο αλατοπίπερο.

Τώρα θα ρίξουμε στο εσωτερικό της παλάμης μας 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα και θα περάσουμε μ΄αυτή το ένα κότσι. Με μια δεύτερη κουταλιά μουστάρδας περνάμε και το άλλο κότσι.

Προσεκτικά τοποθετούμε τα δύο κότσια μέσα στη σακούλα.

Σε ευρύχωρο μπολ βάζουμε τα κομμένα λαχανικά (πατάτες - καρότα - κρεμμύδι - πιπεριά). Προσθέτουμε αλατοπίπερο, λίγη ρίγανη, 2 κ. σούπας μουστάρδα και 3 κ. σούπας λάδι. Ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στη σακούλα ψησίματος και τακτοποιούμε τα λαχανικά γύρω από τα κότσια. Στριφογυρίζουμε πολλές φορές το άνοιγμα και το κλείνουμε με το ειδικό πλαστικό κλιψ της σακούλας που υπάρχει στη συσκευασία αγοράς.

Τέλος, τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα τη σακούλα μόνο σε ένα σημείο, 2-3 εκ. πάνω από τη μια γωνία της. Προσοχή, δεν πρέπει να σχιστεί γιατί τότε θα διαφύγει όλος ο ατμός κατά το ψήσιμο και το φαγητό θα "στεγνώσει" υπερβολικά. Εμείς θέλουμε να κρατήσει όλα τα υγρά του, τα οποία και θ΄αποτελέσουν τον ζωμό του.

 

 

 

Βάζουμε το ταψί στην χαμηλή θέση του φούρνου ώστε να έχει το περιθώριο για να φουσκώσει η σακούλα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χωρίς ν΄ακουμπήσει στις αντιστάσεις και καεί.

Ψήνουμε με φωτιά μόνο από κάτω για μιάμιση ώρα περίπου.

Ξεφουρνίζουμε το ταψί πάνω σε σχάρα, κόβουμε τη σακούλα με το ψαλίδι της κουζίνας και την τραβάμε προσεκτικά στην άκρη, αδειάζοντας έτσι το φαγητό μέσα στο ταψί που ψήθηκε.



Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο ένα κομμάτι κρέας, τοποθετούμε τριγύρω του ποικιλία λαχανικών και 1-2 κουταλιές από το ζωμό του ταψιού.

Συνοδεύουμε με σαλάτες- αλοιφές. Πίνουμε δροσερό κόκκινο ημίγλυκο κρασί ή παγωμένη μπύρα.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
: Το ίδιο φαγητό, με την ίδια ακριβώς διαδικασία μπορούμε να φτιάξουμε και με χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μεγάλους κύβους 4Χ4εκ.  ή 5Χ5εκ. Βάζουμε όλα τα κομμάτια του κρέατος σε μεγάλο μπολ, τ΄αλατοπιπερώνουμε και τους προσθέτουμε μουστάρδα και φετάκια σκόρδου. Ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε όλα μαζί στη σακούλα ψησίματος. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε και τα λαχανικά, όπως αναφέραμε και παραπάνω.






Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο