Ενημέρωση
Loading
Δ
22
2013

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (24 Δεκέμβριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 φλ. τσ. κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γλ. μπέκιν πάουντερ
1 κ. γλ. κοφτό αλάτι
1/2 κ. γλ. κοφτό κανέλα
2/3 φλ. τσ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 φλ. τσ. ζάχαρη
2 αβγά
1 φλ. τσ. γάλα
200 γρ. διάφορα φρουΐ γκλασέ ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσ. ξανθές σταφίδες
1 φλ. τσ. χοντροκομμένα καρύδια

λίγα αμύγδαλα φιλέ ή ασπρισμένα και κομμένα στη μέση

Θα χρειαστούμε μία βουτυρωμένη και όμορφη φόρμα ή ένα πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ, το οποίο να χωράει άνετα 1 1/2 λίτρο νερό.

Φούρνος προθερμασμένος στους 175οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε 4 κουταλιές από το αλεύρι  και τις ανακατεύουμε με τα φρουΐ γκλασέ, τις σταφίδες και τα καρύδια. Αυτό θα βοηθήσει στο να μείνουν στη θέση τους κατά το ψήσιμο και να μην κατακαθίσουν στον πάτο της φόρμας.

Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο μαζί με το μπέκιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα.

Χτυπάμε για λίγο με το μίξερ ή το σύρμα το βούτυρο, ώσπου ν΄αφρατέψει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη σε δόσεις και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Τώρα θα προσθέσουμε ένα-ένα τ΄αβγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμη.

Εναλλάξ αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού και το γάλα σε δόσεις, ενώ ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Κατόπιν ρίχνουμε όλα τ΄ αλευρωμένα φρουΐ γκλασέ-σταφίδες-καρύδια στη ζύμη που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε πολύ απαλά με ξύλινη κουτάλα, ίσα-ίσα για να μοιραστούν σε όλα τα σημεία της.

Αδειάζουμε την καινούρια ζύμη στη βουτυρωμένη φόρμα, πασπαλίζουμε με λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα φιλέ ή χωρισμένα στη μέση και τη σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο που σφραγίζει καλά

Ψήνουμε στην χαμηλή θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω, για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Αφού ψηθεί η πουτίγκα, την ξεσκεπάζουμε, αφήνουμε για 10 λεπτά πάνω σε σχάρα και στη συνέχεια την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

 

Πρίν το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τριμμένες φλούδες σοκολάτας, αν θέλουμε να δώσουμε περισσότερο γιορτινό χρώμα....

 

Συνοδεύουμε με σαντιγύ σοκολάτας ή με "σώς βουτύρου" την οποία ετοιμάζουμε ως εξής: Χτυπάμε στο μίξερ μισό φλ. τσ. φρέσκο βούτυρο για 1 λεπτό, προσθέτουμε μισό φλ. τσ. ζάχαρη άχνη και μία κ. σούπας κονιάκ ή μπράντι ή ρούμι, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμη.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι προτιμότερο να σερβίρεται η πουτίγκα μετά από ζέσταμα στον ατμό. Δίνει έτσι όλη τη γεύση του δικού της βουτύρου σε αντίθεση με την κρύα  "σώς βουτύρου".

Πρόταση για δώρο:

Πλένουμε τη φόρμα και τη σκουπίζουμε πολύ καλά.

Όταν η πουτίγκα κρυώσει εντελώς, την τοποθετούμε και πάλι στην φόρμα που ψήθηκε, την σκεπάζουμε και την τυλίγουμε με όμορφο χριστουγεννιάτικο χαρτί. Τη στολίζουμε με ένα φιόγκο κόκκινης κορδέλας κι έτσι είναι έτοιμη για να αποτελέσει ευπρόσδεκτο δώρο σε αγαπημένους φίλους.

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ


Αν θέλουμε να δώσουμε στο υπέροχο αυτό γλύκισμα μια επιπλέον νότα υγρασίας, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα σιρόπι με τα παρακάτω υλικά:


1 φλ. τσ. νερό

1 φλ. τσ. ζάχαρη

1 φλούδα λεμονιού

1 ξύλο κανέλας


Σιγοβράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Μόλις βγάλουμε την πουτίγκα από το φούρνο, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το μισό σιρόπι και όταν μισοκρυώσει την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, όπου και θα περιχύσουμε με την υπόλοιπη ποσότητα από το σιρόπι μας. Θα την αφήσουμε να κρυώσει εντελώς και μετά θα τη στολίσουμε ή θα την ξαναβάλουμε στη φόρμα της. Δεν είναι σωστό να σιροπιαστεί κατευθείαν στη φόρμα χωρίς αυτή ν΄αφαιρεθεί, γιατί θα λασπώσει το γλυκό.


Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε σιρόπι, καλό είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ η ζάχαρη που μπαίνει εξαρχής στη ζύμη της πουτίγκας, για να μη γίνει πολύ γλυκιά.


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.