ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
μήλα διαφόρων ποικιλιών (μπελφόρ, ρενέ, στάρκιν, κτλ.)
νερό
ζάχαρη
1 κ. σούπας χυμός λεμονιού
λίγη αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε τέταρτα, χωρίς ν΄αφαίρεσουμε φλούδες και σπόρους. Αυτά είναι απαραίτητα γιατί θα μας δώσουν την πηκτίνη τους που είναι πολύτιμη στο πήξιμο του σιροπιού.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά, σχεδόν να διαλυθούν.
Τοποθετούμε ένα τρυπητό μέσα σε λεκάνη, προσέχοντας όμως αυτό να μην ακουμπά στον πάτο της. Μέσα στο τρυπητό στρώνουμε ένα τουλπάνι.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο τρυπητό. Αφήνουμε να στραγγίξει ο χυμός για μερικές ώρες (πατάμε στο τέλος ελαφρά με το χέρι τα μήλα για να μη θολώσει ο χυμος).
Τώρα θα πρέπει να μετρήσουμε τον χυμό σε φλυτζάνια τσαγιού. Για κάθε φλυτζάνι χυμού θα χρειαστούμε 3/4 φλ.τσ. ζάχαρη.
Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα τον χυμό και τον βράζουμε για 3 λεπτά. Τώρα θα προσθέσουμε τη ζάχαρη που του αντιστοιχεί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βράζουμε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά για 15-18 λεπτά.
Δοκιμάζουμε το πόσο έχει δέσει: πρέπει οι σταγόνες, καθώς πέφτουν από τα πλαϊνά ενός κουταλιού, να είναι σχεδόν ενωμένες.
Λίγο πριν το "δέσιμο" του σιροπιού, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και λίγη αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια.
Μοιράζουμε το σιροπι σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όσο πιο πολύ δέσουμε το σιρόπι μας, τόσο αυτό θα πάρει τη μορφή καραμέλας. Και η γεύση του θα αλλάξει. Ανάλογα λοιπόν με τη χρήση, καθορίζουμε και τον χρόνο βρασμού.
Αν τώρα συμβεί να πηχτώσει πάρα πολύ το σιρόπι μήλου (και οποιοδήποτε άλλο σιρόπι), όσο είναι ακόμη καυτό, το αραιώνετε με 1/2 ποτήρι κρύο νερό και το αφήνετε σε πολύ σιγανή φωτιά για 1-2 λεπτά. Μετά θα το αποθηκεύσετε κανονικά σε αποστειρωμένα βάζα.
Με 3 1/2 φλ. τσ. χυμό μήλου πήρα τελικά τα 2 βαζάκια της φωτογραφίας σε σιρόπι.
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Μεγάλες Προσφορές 30%
Ηλεκτρικό καντήλι λιοντάρι
Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα
Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο