Ενημέρωση
Loading
Ο
19
2013

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (19 Οκτώβριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια κρέμα σοκολάτας στιγμής (σε σκόνη)
2 βανίλιες
1 κ. γλ. αλάτι
1 φλ. τσ. ινδοκάρυδο τριμμένο
1 φακ. μπέκιν πάουντερ

1/2 ποτήρι του νερού μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. τσ. ζάχαρη
2 αβγά
1 φλ. τσ. γάλα
1/4 φλ. τσ. κονιάκ
3/4 φλ. τσ. ζεστό νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 1/2  ποτήρι του νερού νερό
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη άχνη
3 κ. σούπας κακάο σκόνη

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

1 δόση σαντιγύ
λίγη τρούφα ή τριμμένη κουβερτούρα

Φούρνος προθερμασμένος στους 170οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: σιγοβράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 6-7 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός. Προσοχή μεγάλη χρειάζεται, γιατί καθώς βράζει το σιρόπι, φουσκώνει πάρα πολύ στην αρχή. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή και θ΄ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το κακάο.

 

 

Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει (όχι πάνω στην εστία).


Τώρα θα ενώσουμε το αλεύρι με το μπέκιν, το ινδοκάρυδο, τις βανίλιες και το αλάτι. Ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα βαθύ ταψάκι διαστάσεων 25Χ35 εκ. περίπου.

Σε βαθύ και μεγάλο μπολ θα βάλουμε το βούτυρο και θα το χτυπήσουμε με το μίξερ (δυνατή ταχύτητα)  μέχρι ν΄ασπρίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε ένα-ένα τ΄αβγά. Σειρά έχουν το γάλα με το κονιάκ. Επειδή το μείγμα τώρα είναι αρύ, πιτσιλάει αρκετά καθώς δουλεύουμε με το μίξερ.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι σε δόσεις. Αφού ενωθεί με τα υπόλοιπα και πάρουμε μια αρκετά πυκνή μάζα, θα ρίξουμε στο μπολ το ζεστό νερό. Μόλις απορροφηθεί κι αυτό, σταματάμε το χτύπημα.

Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και τακτοποιούμε την επιφάνεια.

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά μόνο από κάτω, για 45 λεπτά περίπου. Καταλαβαίνουμε πως η σοκαλοτόπιτα έχει ψηθεί όταν, βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέχρι τον πάτο, αυτό βγαίνει εντελώς καθαρό.

Βγάζουμε το ψημένο γλυκό πάνω σε σχάρα κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

 

 

Στη συνέχεια περιχύνουμε με το κρύο σχεδόν σιρόπι.

 

 

Αφήνουμε να μείνει έτσι για 2-3 ώρες τουλάχιστον ή για ολόκληρη νύχτα.

 

 

Για το γαρνίρισμα ετοιμάζουμε μία δόση σαντιγύ και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην σοκαλοτόπιτα. Με τα δόντια ενός πιρουνιού τραβάμε χαρακιές κατά μήκος του ταψιού. Τέλος πασπαλίζουμε με λίγη τρούφα ή  τριμμένη κουβερτούρα.

 

 

Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για λίγες ώρες.

Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Η σιροπιαστή σοκαλοτόπιτα απότελεί άριστο συνοδευτικό για τον καφέ αλλά και ένα ευπρόσδεκτο γλυκό για όλες τις ώρες.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αντί για μπέκιν πάουντερ μπορούμε να βάλουμε 1 1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρικής.

Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το είδος του ταψιού. Τα 45 λεπτά αφορούν ανοξειδωτα ή πυρέξ ταψιά. Για τα αντικολλητικά θα υπολογίσουμε περίπου 10 λεπτά λιγότερο χρόνο ψησίματος, με φωτιά όμως πάνω-κάτω.







Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.