Ενημέρωση
Loading
Ο
07
2013

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (07 Οκτώβριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό βρασμένα και καθαρισμένα γουλιά (βολβοί) από παντζάρια
4 ποτήρια του νερού νερό (και επιπλέον όσο χρειαστεί)
600 γρ. ζάχαρη
το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
2-3 ξυλάκια κανέλας

ο χυμός μισού μεγάλου λεμονιού (ή 1 κ. γλ. ξυνό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα από παντζάρια χρειαζόμαστε μόνο τους βολβούς (γουλιά).

Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τα φύλλα τους και τα πλένουμε με μπόλικο νερό.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα παντζάρια και αλατισμένο νερό, τόσο όσο να τα σκεπάσει. Τ΄ αφήνουμε να βράσουν για 2 ώρες, από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός,  σε χαμηλή φωτιά.

Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό βρύσης (για να κρυώσουν πιο γρήγορα), τα ξεφλουδίζουμε (φορώντας γάντια λάτεξ)  και τα ζυγίζουμε. Πρέπει να είναι 1 κιλό περίπου.

Τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη (ή τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του ρεντέ) μαζί με 4 ποτήρια νερό. Αν δούμε πως το μείγμα είναι πηχτό, θα προσθέσουμε κι άλλο νερό, τόσο όσο χρειαστεί για να πάρουμε ένα ρευστό μείγμα.

Τώρα θα βάλουμε το αρύ μείγμα των πολτοποιημένων παντζαριών σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίζει να κάνει φουσκάλες, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού.

 

 

Ανακατεύουμε και ελαττώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Προσέχουμε γιατί πιτσιλάει πολύ η μαρμελάδα καθώς σιγοβράζει. Γι΄αυτό και είναι πολύ χρήσιμο ένα δίχτυ τηγανίσματος. Το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται πολύ συχνά, αν όχι ασταμάτητα.

Μετά από 10 λεπτά, θα ρίξουμε το χυμό λεμονιού και θα συνεχίσουμε το σιγανό βράσιμο για 4-5 λεπτά ακόμη.

 



Κλείνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τη μαρμελάδα να σταθεί μέσα στην κατσαρόλα για 12 ώρες (ή μια νύχτα).

 

 

Την άλλη μέρα. αν η πυκνότητα της μαρμελάδας είναι αυτή που θέλουμε, θα τη μοιράσουμε (αφού αφαιρέσουμε την κανέλα) σε αποστειρώμενα και κρύα βάζα, θα κλείσουμε με καινούρια καπάκια, θα αναποδογυρίσουμε τα βάζα για 2-3 ώρες και στη συνέχεια θα τα φυλάξουμε σε δροσερό μέρος.

 

 

Αν η μαρμελάδα είναι σχετικά ρευστή, θα την ξαναβράσουμε για λίγο, μέχρι να τη φέρουμε στην επιθυμητή πυκνότητα. Αν είναι πολύ πηχτή, θα της ρίξουμε λίγο νερό, θ΄ανακατέψουμε και θα τη βάλουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να κάνει τις πρώτες φουσκάλες. Τώρα θα αποθηκεύσουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα οποία θ΄αφήσουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα μας.

Διατηρείται για ένα χρόνο περίπου, αρκεί να γίνει σωστά η διαδικασία αποθήκευσης και η φύλαξη πάντα σε δροσερό μέρος.

Την μαρμελάδα παντζάρι μπορείτε να τη συνδυάσετε με γιαούρτι, να την βάλετε σε τσιζκέικ, σε τάρτες,  κλπ.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Επειδή τα παντζάρια είναι από τη φύση τους αρκετά γλυκά, η ζάχαρη που βάζουμε είναι λιγότερη. Ωστόσο, επειδή όλα δεν έχουν την ίδια γλύκα, καλό είναι να δοκιμάσουμε καθώς βράζει η μαρμελάδα κι αν πρέπει, να συμπληρώσουμε ακόμη λίγη ποσότητα ζάχαρης.

Με βρασμένα γουλιά βάρους 1350 γρ., τελικά πήρα 3 κιλά πεντανόστιμης μαρμελάδας.



ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΖΑΡΙΩΝ

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Γι΄αυτό και μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες όπως: ενίσχυση της αντοχής, μείωση της χοληστερίνης, μείωση του ρίσκου καρδιαγγειακών παθήσεων, αποτρέπουν την οστεοπόρωση, βοηθούν στην αντιμετώπιση  ηπατικών παθήσεων. Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός πατζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.







Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Plastic Electric

Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.

Μεγάλες Προσφορές 30%

 

Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα χρυσό

 

Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο μαύρο