ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 6-8 μερίδες)
250 γρ. κριθαράκι
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1-2 πιπεράκια τσίλι θρυμματισμένα
800 γρ. ώριμες ντομάτες τριμμένες στο ρεντέ
1/2 φλ. τσ. φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι
250 γρ. καβουρμάς
1 1/2 - 2 φλ. τσ. ζεστός ζωμός βοδινού (ίσως και λίγο περισσότερος)
1 φλ. τσ. τριμμένο κεφαλοτύρι
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρουμε σε μικρή κατσαρολίτσα και σε μισό φλ. λάδι το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε όλες τις πιπεριές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι αυτές να πάρουν χρώμα.
Τώρα θα ρίξουμε τον τοματοχυμό και θ΄ανακατέψουμε. Αφού αρχίσει ο βρασμός, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά και θα προσθέσουμε το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ σε ένα τηγανάκι βάζουμε 2-3 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε ελαφρά το κριθαράκι ανακατεύοντας συνεχώς. Προσέχουμε γιατί "αρπάζει" εύκολα.
Μόλις πάρει χρώμα χρυσαφί, το μεταφέρουμε σε ένα βαθύ και κατάλληλο γιουβέτσι και τακτοποιούμε την επιφάνεια.
Πάνω στο κριθαράκι αραδιάζουμε τον καβουρμά, κόβοντάς τον σε μικρότερα κομμάτια.
Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα, την περιχύνουμε στο γιουβέτσι μας.
Ρίχνουμε 1 φλ. τσ. βοδινό ζωμό, ανακατεύουμε ελαφρά για να πάει παντού και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Φουρνίζουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω. Θα χρειαστούν περίπου 30 λεπτά ψησίματος, κατά τα οποία ελέγχουμε το ζωμό του φαγητού και προσθέτουμε από 1/2 έως 1 φλυτζάνι ακόμη ζεστό βοδινό ζωμό ή νερό. Δεν πρέπει με τίποτε να μείνει "στεγνό" το κριθαράκι γιατί καθώς θα περνά η ώρα, αυτό θα πήζει ακόμη περισσότερο.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8-10 λεπτά, μέχρι να πιάσει κρούστα με όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Βγάζουμε το γιουβέτσι πάνω σε σχάρα, αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με τυρί φέτα και δροσερή σαλάτα εποχής.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αυτό το υπέροχο φαγητό είναι προτιμότερο να σερβίρεται αμέσως μετά το μαγείρεμα για να έχουμε στην παρουσίασή του το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν το αφήσουμε για την επόμενη μέρα, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο ζεστό νερό για να το φέρουμε στην πυκνότητα που θέλουμε. Ειδικά το κριθαράκι, έχει την ιδιότητα να πήζει υπερβολικά όσο χρόνο μένει στο ταψί ή την κατσαρόλα μας. Γι΄αυτό και χρειάζεται την προσοχή μας και επαναλαμβάνω: άμεσο σερβίρισμα.