ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 κιλό πατάτες
125 γρ. ταραμοσαλάτα
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 αβγά μεγάλα
1/2 φλ. τσ. παξιμάδι κοπανισμένο ή τρίμμα φρυγανιάς
1 κ. σούπας γεμάτη ρίγανη
αλάτι
αρκετό πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
λάδι για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες με το φλούδι για 40-45 λεπτά περίπου.
Πριν κρυώσουν, τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τις βάζουμε στον μεγάλο κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε και τον ταραμά. Αφήνουμε να χτυπηθούν για λίγο με το εξάρτημα της ζύμης.
Σταδιακά προσθέτουμε τ΄αβγά ένα-ένα και μόλις ενωθούν με το μείγμα σταματάμε το ζύμωμα. Από αυτό το σημείο και μετά, θα ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι, τη ρίγανη και πιπέρι, όσο μας αρέσει.
Ανακατεύοντας συνεχώς θ΄αρχίσουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο το παξιμάδι, μέχρι να σφίξει αρκετά το μείγμα.
Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξει περισσότερο.
Σε πλατύ τηγάνι βάζουμε λάδι (ή λίπος) να ζεσταθεί καλά.
Πλάθουμε τους ριγανοκεφτέδες πλακουτσωτούς, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, πρώτα από τη μια μεριά και ύστερα τους γυρίζουμε κι από την άλλη.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μετά τους μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Είναι πεντανόστιμοι ζεστοί ή κρύοι και συνοδεύονται με δροσερές σαλάτες εποχής.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσοχή στη φωτιά. Πρέπει να είναι μέτρια, αν είναι πολύ δυνατή, οι ριγανοκεφτέδες θα μείνουν ωμοί από μέσα, ενώ αν είναι πολύ χαμηλή, θ΄απορροφήσουν πολύ λάδι.
Η συνταγή αυτή είναι μία πολύ βολική λύση για να καταναλώσουμε ταραμοσαλάτα που έχει περισσέψει στο ψυγείο μας.