Ενημέρωση
Loading
Ο
11
2011

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (23 Μάρτιος 2014)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 πακέτο (2 φύλλα) σφολιάτα
125 γρ.(ένας φάκελος) έτοιμος πουρές πατάτας
1 λίτρο γάλα πλήρες
αλάτι
πιπέρι
3 κ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
250 γρ. κασέρι τριμμένο ή γραβιέρα ή gooda
1 ασπράδι αβγού αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση: βάζουμε το γάλα με το βούτυρο στη φωτιά κι όταν κάψει καλά το κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε λίγο αλάτι και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο τον πουρέ πατάτας ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν απορροφήσει όλο το γάλα και γίνει λείος, είναι έτοιμος. Τώρα θα ρίξουμε με μιας τα χτυπημένα αυγά και θ΄ανακατέψουμε ζωηρά. Στο τέλος θα προσθέσουμε το κασέρι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε και πάλι για να ενωθούν καλά τα υλικά μας.

Βουτυρώνουμε καλά τη λαμαρίνα του φούρνου και στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας ανοίγοντάς το λίγο με τα χέρια. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.


Πάνω σε λαδόκολλα ανοίγουμε με τα χέρια (ή το πλαστήρι) το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας στο μέγεθος της λαμαρίνας. Το αναποδογυρίζουμε πάνω στη γέμιση (με τη λαδόκολλα στραμμένη σ΄εμάς). Αφαιρούμε το χαρτί και κλείνουμε τις άκρες όσο μπορούμε για να μη χυθεί η γέμιση στο ψήσιμο.

Αραιώνουμε το ασπράδι με ελάχιστο νερό και μ΄ένα πινέλο περνάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε μόνο το πάνω μέρος σε τετράγωνα ή μπακλαβωτά κομμάτια.  

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και μετά χαράζουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Τρώγεται ζεστή.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι πίτες με σφολιάτα πρέπει να ξαναζεσταίνονται μόνο στο φούρνο της κουζίνας και όχι σ΄αυτόν των μικροκυμάτων. Στη δεύτερη περίπτωση το φύλλο θα πάψει να είναι τραγανό. Επίσης, στο ψυγείο τις συντηρούμε σε δοχείο χωρίς καπάκι για να μην κρατήσουν υγρασία.

 

Φροντίζουμε τα φύλλα της σφολιάτας να έχουν ξεπαγώσει καλά για να μην ταλαιπωρηθούμε στο άνοιγμά τους.

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο