ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 κιλό μικρά φρέσκα τονάκια
αλάτι
λίγο αλεύρι
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ο χυμός ενός μέτριου λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι ένα Τ στην κοιλιά του ψαριού, ακριβώς στη βάση του κεφαλιού. Πιάνουμε τα βράγχια στα δάχτυλά μας και τραβάμε με δύναμη. Έτσι αποκόβονται και αφαιρούνται όλα τα εντόσθια μαζί. Πλένουμε καλά το ψάρι με τρεχούμενο νερό της βρύσης -μέσα και έξω- και στη συνέχεια το αφήνουμε σε βαθύ μπολ. Συνεχίζουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και καθαρίζουμε όλα τα τονάκια.
Αλατίζουμε κι από τις δύο πλευρές τα ψάρια μας. Ή ρίχνουμε αλάτι στο μπολ κι ανακατεύουμε με το χέρι. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές, για ν΄αλατιστούν όλα τα τονάκια. Τώρα δεν πρέπει να σταθούν καθόλου, παρά να τα τηγανίσουμε αμέσως.
Σε πλατύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο και περιμένουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά. Το καλύτερο είναι να έχουμε μέτρια φωτιά, επειδή τα τονάκια έχουν αρκετό πάχος και θα πρέπει να προλάβουν να ψηθούν εσωτερικά, χωρίς να καούν απ΄έξω.
Σε μικρό μπολ ή πιάτο τοποθετούμε 1 φλ. τσ. περίπου αλεύρι.
Μόλις ετοιμαστεί το λάδι, αλευρώνουμε ένα-ένα τα ψάρια και τ΄αραδιάζουμε στο τηγάνι. Δεν τα στριμώχνουμε πολύ, για να μπορούμε εύκολα να τ΄ανακατέψουμε.
Όταν ροδίσουν από τη μια μεριά, θα τα γυρίσουμε κι από την άλλη.
Βγάζουμε την πρώτη τηγανιά με τρυπητή κουτάλα σε μεγάλη πιατέλα και συνεχίζουμε με το ψήσιμο της δεύτερης, κ.ο.κ.
Σερβίρουμε με δύο τρόπους:
1. Μοιράζουμε τα ψάρια στα πιάτα (από 6-8 στο καθένα) και τα γαρνίρουμε με 1/4 του λεμονιού.
2. Αφήνουμε όλα τα ψάρια στην πιατέλα, σβήνουμε το λάδι μέσα στο οποίο τηγανίστηκαν με το χυμό ενός λεμονιού και περιχύνουμε με αυτό το λαδολέμονο όλη την πιατέλα σερβιρίσματος.
Συνοδεύουμε με φρέσκια σαλάτα εποχής, κατά προτίμηση χωριάτικη ή μαρούλι. Είναι πεντανόστιμα και ταιριάζουν τόσο πολύ με το αγαπημένο ουζάκι μας!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Επειδή αυτού του μεγέθους τονάκια βρίσκουμε μόνο κατά τους ζεστούς μήνες, καλό είναι να τ΄απολαύσουμε όσο μπορούμε και να φυλάξουμε μερικά στον καταψύκτη μας, όπου θα διατηρηθούν άψογα χωρίς κανένα απολύτως φόβο. Αρκεί βέβαια, να λειτουργεί σωστά ο καταψύκτης (γι΄αυτό και φροντίζουμε να κάνουμε απόψυξη και καθαρισμό τουλάχιστον 2 φορές κάθε χρόνο).
Κάτι πολύ σημαντικό: τα παιδιά λατρεύουν τα τονάκια, επειδή είναι πραγματικά πολύ νόστιμα και δεν έχουν καθόλου αγκάθια!!!