Ενημέρωση
Loading
Ι
30
2013

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΚΡΕΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (30 Ιούλιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ( για 300 γρ. κοκκινιστού)

περισσευούμενο κοκκινιστό κρέας κατσαρόλας (χοιρινό ή μοσχάρι)
3 κ. σούπας λάδι
1 φλ. τσ. κριθαράκι (όποιο προτιμάμε)
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας + 1/2 φλ. τσ.
ζεστό νερό ( εφόσον δεν έχουμε αρκετή σάλτσα)
2+1 φλ. τσ. ζεστό νερό
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλ. τσ. τριμμένο κεφαλοτύρι


Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα περίπου

Μερίδες: 4



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε καλά το κοκκινιστό κρέας που έχει περισσέψει (δεν παίζει ρόλο αν είναι χοιρινό ή μοσχάρι ). Στην περίπτωση που είναι αρκετά στεγνό το κρέας, θα  διαλύσουμε μια κουταλιά πελτέ σε 1/2 φλ. τσ. ζεστό νερό και θα το προσθέσουμε στο κρέας για να ζεσταθούν μαζί.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το κριθαράκι, ανακατεύοντας συνεχώς.

 

 

Μόλις αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα του, θα το αποσύρρουμε από τη φωτιά.

 

 

Θα χρειαστούμε ένα γιουβέτσι με καπάκι.

 

Μέσα σ΄αυτό στρώνουμε πρώτα το κριθαράκι κι από πάνω αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρολίτσας με το κρέας (κανονικά θα πρέπει να λέμε: με τα υπολείμματα του κρέατος).

 

 

 

Ανακατεύουμε ελαφρά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 2 φλ. τσ. ζεστό νερό.

 

 

Σκεπάζουμε και φουρνίζουμε στη μεσαία θέση, με φωτιά πάνω-κάτω, για 50 λεπτά περίπου.

Αφού περάσουν τα πρώτα 40 λεπτά μαγειρέματος, θα συμπληρώσουμε με 1 φλ. τσ. ζεστό νερό ακόμη, θ΄ανακατέψουμε απαλά και θα πασπαλίσουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι.

 

 

 

Τώρα θα συνεχίσουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι,  ακόμη για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γκρατιναριστεί το φαγητό μας.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί πάνω σε σχάρα για 10 ακόμη λεπτά και στη συνέχεια μπορούμε να σερβίρουμε.

 

 

Συνοδεύουμε οπωσδήποτε με τυρί φέτα και πίνουμε παγωμένη μπύρα.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το σωτάρισμα στο κριθαράκι είναι απαραίτητο, γιατί διαφορετικά δεν θα γίνει στο ψήσμο τόσο σπυρωτό όσο πρέπει. Επειδή έχει την ιδιότητα να πήζει όσο περνά η ώρα, χρειάζεται να προσέξουμε πόσο ρευστό θα κάνουμε εξαρχής το γιουβέτσι μας. Αν παρ΄όλα αυτά έρθει και πηκτώσει το κριθαράκι, θα ρίξουμε λίγο ζεστό νερό κατά το ζέσταμα για να του δώσουμε τη χαμένη σωστή εμφάνισή του.


Εννοείται πως τη συνταγή αυτή μπορούμε να την εκτελέσουμε αμέσως, από τη στιγμή που θα φτιάξουμε το κοκκινιστό στην κατσαρόλα, σαν κανονικό γιουβέτσι με κριθαράκι και κρέας στο φούρνο. Το μόνο που αλλάζει είναι ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος: 4-4 1/2 ώρες για το χοιρινό κοκκινιστό γιουβέτσι, ενώ 5 1/2 - 6 ώρες θα χρειατούμε για το κοκκινιστό μοσχάρι σε γιουβέτσι.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο