Ενημέρωση
Loading
Ι
05
2013

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ Α ΛΑ ΠΟΛΙΤΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (05 Ιούλιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 4 μερίδες)

8 αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 1/2  φλ. τσ. λάδι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή σε μεγάλους κύβους
1/2 ποτήρι του κρασιού άσπρο αρετσίνωτο κρασί
1 ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος
1 κύβος λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
1 κ. σούπας αλεύρι (ή κορν φλάουρ)
ο χυμός από 2 μέτρια λεμόνια (κατά προσέγγιση)
1 + 1 φλ. τσ. καυτό νερό κατά το βράσιμο

Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά περίπου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες αγκινάρες, φορέστε γάντια λάτεξ, καθαρίστε τις έτσι, ώστε να μείνουν μόνο οι κούπες,  αφαιρώντας όλα τα σκληρά φύλλα μαζί με τον ξυλώδη βλαστό και
κόβοντας με κοφτερό μαχαίρι το χνούδι  από το κέντρο. Στη συνέχεια βάλτε τις να σταθούν μέσα σε νερό με χοντρό αλάτι και το χυμό ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Οι κατεψυγμένες θα πρέπει να μπουν κατευθείαν στην κατσαρόλα για το μαγείρεμα.

Βάζουμε το λάδι σε μια πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά. Σωτάρουμε όλα τα κρεμμύδια ελαφρά. Πρέπει απλά να μαραθούν.

Κατόπιν προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και τις αγκινάρες. Σωτάρουμε για λίγο ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και με σκεπασμένη την κατσαρόλα, περιμένουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκόλ.

Προσθέτουμε 1 φλ. τσ. καυτό νερό (όπου έχουμε διαλύσει τον κύβο λαχανικών), τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.

Σιγοβράζουμε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν οι αγκινάρες και οι πατάτες και να μείνουν με λίγη σάλτσα, 40-45 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε τακτικά και όταν χρειαστεί, θα προσθέσουμε και το δεύτερο φλ. τσ. με βραστό νερό.

Διαλύουμε το αλεύρι ή το κόρν φλάουρ στο χυμό του άλλου λεμονιού,  αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά για να ενωθούν τα υλικά και κλείνουμε τη φωτιά για να δέσει η σάλτσα με τη θερμοκρασία της εστίας. Δοκιμάζουμε, κι αν χρειαστεί, διορθώνουμε την ποσότητα του λεμονιού προσθέτοντας λίγο χυμό ακόμη.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, είναι εξίσου νόστιμο. Συνοδεύουμε με τυρί φέτα και μπόλικο φρέσκο ψωμί.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν σας αρέσει το φαγητό αυτό απλό λαδερό, παραλείψτε το αλεύρι και περιχύστε μόνο με το χυμό λεμονιού. Προσέξτε όμως σ΄αυτή την περίπτωση πόσο νερό θα βάλετε στην κατσαρόλα, ώστε να μην σας βγούν οι αγκινάρες πολύ ζουμερές.

Μαζί με τα άλλα λαχανικά, μπορείτε να προσθέσετε, εφόσον σας αρέσει, 100 γρ. αρακά ή καλαμπόκι (φρέσκο καθαρισμένο ή κατεψυγμένο).

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να αντικαταστήσετε τον άνηθο με μάραθο, αν το προτιμάτε...Ή να χρησιμοποιήσετε και τα δύο μυρωδικά μαζί.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
: Χτυπήστε ένα αβγό, ενώστε με το χυμό λεμονιού και λίγο από τον ζωμό του φαγητού, αδειάστε στην κατσαρόλα, κουνήστε πέρα-δώθε ώστε να πάει το αβγολέμονο παντού. Αφήστε τις "αγκινάρες α λα πολίτα" να σταθούν για 10 λεπτά και μετά μπορείτε να σερβίρετε.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο