ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Μ
11
2013

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΤΥΛΙΧΤΗ ΣΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (11 Μάιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο, Νο 5
8 στρόγγυλα χωριάτικα φύλλα για πίτα
1 φλ. τσ. λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα και το ταψί
6 αβγά μεσαία
300 ml παχύρευστη κρέμα γάλακτος
350 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένο
1 1/2 φλ. τσ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι

1 αβγό
1 φλ. τσ. γάλα
1/2 φλ. του καφέ σπορέλαιο
λίγο αλάτι

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό με 2 κ. σούπας λάδι, για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη και τ΄ανακατεύουμε. Τ΄αφήνουμε στην άκρη με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη, για να κρυώνουν.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μπολ σπάζουμε 6 αβγά και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε  και παίρνουμε ένα πηχτό μείγμα. Μέσα σ΄αυτό προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά  που θα τα ενώσουμε με το υπόλοιπο μείγμα, με απαλές κινήσεις.

 

 

Βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 40 εκ. περίπου.

Πάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο, με τη βοήθεια ενός πινέλου κουζίνας.

Στο κέντρο του αραδιάζουμε μία δέσμη από μακαρόνια, τοποθετώντας τα όσο πιο ίσια μπορούμε.

 

 

Κατά μήκος των μακαρονιών απλώνουμε μερικές κουταλιές από τη γέμιση που ετοιμάσαμε.

 

 

Διπλώνουμε το φύλλο με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε σε ρολό, κλείνοντας καλά μέσα τα μακαρόνια με τη γέμιση.

 

 

Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του διπλωμένου φύλλου και τυλίγουμε προσεκτικά το ρολό μας.

 

 

Το βάζουμε στο ταψί, με την ελεύθερη άκρη του προς τα κάτω και έτσι ώστε ν΄ακουμπά στα τοιχώματα.

Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, δημιουργώντας ρολά που τα βάζουμε στο ταψί σαν συνέχεια του προγούμενου ρολού. Έτσι σχηματίζεται ένα μεγάλο σπιράλ (σαλιγκάρι).

 

 

Με το βούτυρο που έχει μείνει αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.

Στο ίδιο μπολ της γέμισης θα ετοιμάσουμε την επικάλυψη της μακαρονόπιτας: χτυπάμε ελαφρά ένα αβγό, ρίχνουμε 1 φλ. τσ. γάλα, μισό φλ. του καφέ σπορέλαιο και λίγο αλάτι.

Με το μείγμα αυτό περιχύνουμε την πίτα μας. Κουνάμε πέρα δώθε το ταψί για να πάει παντού.

 

 

Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά μόνο από κάτω, εφόσον έχουμε χρησιμοποιήσει ανοξείδωτο ή πυρέξ ταψί. Τα αντικολλητικά και οι λαμαρίνες ψήνονται με φωτιά πάνω-κάτω και πρέπει να γνωρίζουμε πως ψήνουν πιο γρήγορα στην ίδια θερμοκρασία.


Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει όμορφα από πάνω, για 1 ώρα και 5 λεπτά περίπου.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για λίγο πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει κάπως για να μπορούμε να κόψουμε κομμάτια και να σερβίρουμε.

 

 

Διατηρείται στο ψυγείο χωρίς σκέπασμα.

Η μακαρονόπιτα αποτελεί καταπληκτική ιδέα για μπουφέ και συνοδεύεται με παγωμένη μπύρα.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ:  Αν δεν έχουμε παχύρευστη κρέμα γάλακτος, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση αντίστοιχη ποσότητα από στραγγιστό γιαούρτι.

Η συνταγή εκτελείται και με μακρόστενα φύλλα, αρκεί τα μακαρόνια και η γέμιση να τοποθετηθούν στο κέντρο του φύλλου και μετά αυτό να διπλωθεί  επάνω τους σε ρολό.

 

 

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ