ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 αρνίσιο μπούτι 2-2 1/2 κιλά
2 λεμόνια (χυμός και λεμονόκουπες)
3 σκελ. σκόρδου
11/2 κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. πιπέρι
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο (ή βούτυρο σε κομματάκια)
1 κύβος βοδινού
250 ml βραστό νερό + επιπλέον νερό για το ταψί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πάρα πολύ καλά το μπούτι, με πολλά νερά και προσέχουμε να απομακρύνουμε τυχόν λίπη και τριχούλες που υπάρχουν.
Στίβουμε τα 2 λεμόνια και κρατάμε τις λεμονόκουπες.
Χωρίζουμε σε τέσσερις λωρίδες κάθε σκελίδα σκόρδου.
Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το αλάτι με το πιπέρι.
Βουτάμε μια λεμονόκουπα στο αλατοπίπερο και μ΄αυτή τρίβουμε καλά όλη την επιφάνεια του κρέατος.
Συνεχίζουμε με την επόμενη. Χρησιμοποιούμε και τις τέσσερις.
Με μυτερό κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε μικρές σχισμές στο κρέας.
Παίρνουμε μια-μια τις σκελίδες, τις βουτάμε στο αλατοπίπερο και τις μπήγουμε στις σχισμές που ανοίξαμε.
Τοποθετούμε το μπουτάκι σε ταψί ή στη λαμαρίνα του φούρνου. Ανακατεύουμε το λάδι με το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το κρέας.
Στο βραστό νερό διαλύουμε τον κύβο βοδινού ή λαχανικών (κατά προτίμηση) και αδειάζουμε το μείγμα αυτό στο ταψί μας.
Φουρνίζουμε αφού χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία κατά 20-30 βαθμούς. Για το ψήσιμο χρειάζεται 1 ώρα για κάθε κιλό κρέατος. Επομένως για τα 2 κιλά θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες, ανάλογα βέβαια με το φούρνο.
Κάθε τόσο γυρίζουμε το μπούτι από την άλλη πλευρά, ώστε να μην προλάβει να πιάσει γρήγορα κρούστα. Δεν πρέπει να μείνει χωρίς ζωμό το ταψί μας, γι΄αυτό και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό κατά διαστήματα. Αυτός ο ζωμός είναι πεντανόστιμος και τον σερβίρουμε χωριστά σε σαλτσιέρα.
Το ψητό μπούτι σερβίρεται ζεστό σε πιατέλα, ολόκληρο, και ταιριάζει με τηγανητές πατάτες ή λεμονάτες πατάτες φούρνου, σαλάτα εποχής ή σαλάτες-αλοιφές της αρεσκείας μας.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσωπικά προτιμώ το κατσικίσιο κρέας γιατί το θεωρώ πιο ελαφρύ. Αυτό όμως δεν αλλάζει σε τίποτε την εκτέλεση στην παραπάνω συνταγή. Το μπουτάκι στην φωτογράφιση είναι από κατσίκι.