Ενημέρωση
Loading
Α
16
2013

ΚΟΛΙΟΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (16 Απρίλιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό μεγάλοι κολιοί
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι
3/4 φλ. τσ. λάδι

4 μεγάλες και ώριμες ντομάτες
1 κ. γλ. κοφτό ζάχαρη
1/2 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη

2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ. σούπας ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού τριμμένη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τους κολιούς. Τους πασπαλίζουμε, μέσα-έξω, με αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τους αλευρώνουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε μισό φλ. τσ. λάδι να ζεσταθεί καλά και μόλις ετοιμαστεί, τηγανίζουμε τους κολιούς σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές.


Τοποθετούμε τα τηγανισμένα ψάρια σε ένα κατάλληλο πυρέξ (ή άλλο ταψάκι).

Αφαιρούμε τις φλούδες και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.

Στο ίδιο λάδι του τηγανιού ρίχνουμε το σκόρδο μαζί με τις ντομάτες. Ανακατεύουμε για λίγο πάνω σε μέτρια φωτιά και κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι και 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε και πάλι. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά.

Τώρα θα περιχύσουμε τα ψάρια με τη δεμένη σάλτσα, όση περισσεύει μπαίνει γύρω από αυτά. Πασπαλίζουμε με ψίχα ψωμιού και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι (1/4 φλ. τσ.).

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω, για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η ψίχα.

Στο σερβίρισμα γαρνίρουμε με λίγο επιπλέον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπορούμε να συνοδεύσουμε με ολόκληρες μικρές βραστές πατατούλες περιχυμένες με φρέσκο λιωμένο βούτυρο. Το πιάτο αυτό σερβίρεται ζεστό. Μπορεί ακόμη ν΄αποτελέσει εκλεκτό ουζομεζέ αν το σερβίρουμε σε πιατελίτσα, χωρίς κανένα συνοδευτικό.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για ν΄αφαιρέσουμε εύκολα τις φλούδες από τις ντομάτες, αρκεί να χαράξουμε ένα σταυρό με το μαχαίρι στο κάτω μέρος τους και να τις βυθίσουμε για 1 λεπτό μέσα σε βραστό νερό. Μετά τις ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό βρύσης και τις ξεφλουδίζουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.

Όσον αφορά την τριμμένη ψίχα ψωμιού: παίρνουμε μια μπαγιάτικη φέτα ψωμιού (χωρίς την κόρα) και την τρίβουμε στον τρίφτη του τυριού. Κατόπιν την περνάμε από σίτα ή ένα λεπτό σουρωτήρι.

Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μαγειρέψουμε μεγάλα μπαρμπούνια ή λιθρίνια.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο