BURGERS ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ (ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ)
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 20 μπιφτέκια περίπου)
2 μέτριες πατάτες
3 μέτρια καρότα
200 γρ. αρακάς καθαρισμένος
100 γρ. ζεματισμένο και καλά στραγγισμένο (ή κατεψυγμένο και ξεπαγωμένο) σπανάκι, κομμένο σταυρωτά
100 γρ. πράσινα φασολάκια καθαρισμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (ή 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι)
1 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κύβος λαχανικών διαλυμμένος σε ελάχιστο ζεστό νερό
1 κ. γλ. σόδα μαγειρικής
3 κ. σούπας πελτές ντομάτας (ή ketchup)
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι, όσο μας αρέσει (τους ταιριάζει το πικάντικο)
τριμμένη φρυγανιά, όση σηκώσει το μείγμα
αλεύρι ή τρίμμα φρυγανιάς για το πανάρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό για 40 λεπτά περίπου. Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο. Κατόπιν θα τις ξεφλουδ.ίσουμε και θα τις κόψουμε σε μικρούς κύβους.
Πλένουμε και αφαιρούμε τις φλούδες από τα καρότα. Τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Κόβουμε τα φασολάκια σε μικρά κομμάτια.
Σε κατσαρολίτσα με αλατισμένο νερό βάζουμε τα καρότα, τον αρακά και τα φασολάκια. Τα βράζουμε για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια τ΄αφήνουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά και να κρυώσουν.
Θα χρειαστούμε ένα πολυμίξερ ή πολυκόφτη για να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά και να πάρουμε ένα ενιαίο μείγμα. Κι αυτό γιατί τα βραστά λαχανικά αν μείνουν σε κομματάκια, θα βγάλουν υγρασία στο ψήσιμο, με αποτέλεσμα τα μπιφτέκια να χάσουν τη συνοχή τους (θα διαλυθούν ή θα σπάσουν).
Στον κάδο λοιπόν του πολυκόφτη μας θα βάλουμε τα κομμένα και βρασμένα λαχανικά (πατάτες-καρότα-αρακά-φασολάκια-σπανάκι).
Θα τα γυρίσουμε για μερικά δευτερόλεπτα και μετά θα προσθέσουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνιθο, τον μαϊντανό.
Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε μαζί με το λάδι, τον πελτέ, τη σόδα και τον κύβο (διαλυμμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό) μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη μάζα. Δηλαδή όλα τα υλικά με τη σειρά τους θα μπουν στον κάδο και θα πρέπει να δουλευτούν πολύ καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ευρύχωρο μπολ.
Τώρα, προσθέτοντας όση τριμμένη φρυγανιά χειαστεί, θα ζυμώσουμε με το χέρι το μείγμα. Πρέπει να είναι σφικτό για να μπορούμε να το πλάσουμε σε πλακουτσωτά μπιφτέκια, όλα περιπου στο ίδιο μέγεθος.
Τρόποι μαγειρέματος:
1. ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ. Προθερμαίνουμε στους 180οC. Τοποθετούμε λαδόκολλα στη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου (ή τη λαδώνουμε ελαφρά). Αφού πλάσουμε τα μπιφτέκια, τ΄αλευρώνουμε (ή τα τυλίγουμε σε φρυγανιά) και τ΄αραδιάζουμε πάνω στο λαδόχαρτο, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας μικρό κενό μεταξύ τους.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω, μέχρι να πάρουν χρώμα (30 λεπτά περίπου).
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρουμε.
Έτσι μαγειρεμένα τα μπιφτέκια λαχανικών γίνονται αρκετά στεγνά και είναι ιδανικά για να φτιάξουμε νηστίσιμα burgers ως εξής: παίρνουμε ένα στρόγγυλο αφράτο ψωμάκι κατάλληλο γι΄αυτή τη δουλειά, το ανοίγουμε οριζόντια με κοφτερό μαχαίρι και αφού απλώσουμε λίγη ketchup ή μουστάρδα πάνω στα δύο μισά που σχηματίζονται, κλείνουμε μέσα ένα μπιφτέκι, μία φέτα από φυτικό τυρί, μία φέτα ντομάτας και μία από φρέσκο μαρούλι. Φροντίζουμε να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο φρέσκα.
2. ΤΗΓΑΝΗΤΑ. Σε πλατύ τηγάνι βάζουμε αρκετό σπορέλαιο για να ζεσταθεί καλά. Αφού πλάσουμε τα μπιφτέκια, τ΄αλευρώνουμε (ή τα τυλίγουμε σε φρυγανιά) και τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λίγα-λίγα, πρώτα από τη μια πλευρά κι ύστερα από την άλλη μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές και δροσερή πράσινη σαλάτα με σως βινεγκρέτ ή με σαλάτα του σέφ (αν δεν πρόκειται για περίοδο νηστείας). Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι το πόσο δένουν με την ketchup. Δοκιμάστε το!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα λαχανικά που προτείνονται είναι ενδεικτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια εσείς προτιμάτε (κολοκυθάκια-καλαμπόκι-μπρόκολο), αρκεί να είναι τουλάχιστον μισοβρασμένα, για να μην μείνουν σκληρά στο ψήσιμο και δεν καταναλωθούν εύκολα από όλους. Ακόμη, αν σας αρέσει να υπάρχουν κομματάκια λαχανικών μέσα στο μπιφτέκι, μην πολτοποιήσετε όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε, παρά μόνο ψιλοκόψτε τα και ζυμώστε στο χέρι το μείγμα σας. Στο τέλος και πάλι προσθέσετε όση φρυγανιά χρειαστεί για να σφίξει.
Λίγη προσοχή παραπάνω χρειάζεται στο πόσο σφικτό θα γίνει το μείγμα. Να έχετε κοντά σας το τρίμμα φρυγανιάς.