ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Μ
24
2013

ΑΠΛΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΙΤΣΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (24 Μάρτιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

1 κούπα χλιαρό νερό
25 γρ. μαγιά νωπή (ή 1 φακελ. ξερή μαγιά)
1 κ. γλ. κοφτό αλάτι
1 κ. γλ. ζάχαρη
1 κ. σούπας ξύδι
2 κ. σούπας ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο)
αλεύρι όσο σηκώσει η ζύμη

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

200 γρ. πελτές ντομάτας
100 γρ. ketchup
2 κ. σούπας ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο)
1 κ. σούπας ρίγανη
1 κ. σούπας βασιλικός ψιλοκομμένος (ας είναι κι αποξηραμένος)
1 κ. γλ. μουστάρδα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

16-18 φέτες από κασέρι σόγιας
2 μέτριες ντομάτες σε λεπτές ροδέλες
1 κονσέρβα τεμαχισμένα μανιτάρια, στραγγισμένα πολύ καλά
10 ελιές καλαμών σε λεπτά φετάκια
1 πιπεριά φλωρίνης σε λεπτές ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά κέρατο σε λεπτές ροδέλες
300 γρ. φυτικό τυρί τριμμένο
πιπέρι

λίγη μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθύ μολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και καθώς ανακατεύουμε, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη σφικτή και ελαστική. Αλείφουμε με λάδι όλο το μπολ και τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε (καλύτερα σε ζεστό μέρος) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 45-60 λεπτά  περίπου.

Βουτυρώνουμε με μαργαρίνη τη ρηχή μαύρη λαμαρίνα του φούρνου ή ανάλογο ταψί.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα της πίτσας: σε μικρό μπολάκι ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά που αναφέρονται πιο πάνω (πελτέ - ketchup - λάδι - ρίγανη - βασιλικό - μουστάρδα).

Πλένουμε, καθαρίζουμε, ψιλοκόβουμε και τοποθετούμε σε πιατελίστες όλα τα υλικά της γέμισης που θα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να τα έχουμε δίπλα μας, έτσι κερδίζουμε πολύ χρόνο. Άλλωστε το διάστημα που χρειάζεται η ζύμη για να φουσκώσει, είναι ιδανικό για τη δουλειά αυτή.

Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, την στρώνουμε,  χωρίς να τη ζυμώσουμε και πάλι, μέσα στη λαμαρίνα. Αν θέλουμε ανασηκώνουμε ελαφρά τις άκρες γύρω-γύρω. Προσωπικά δεν το κάνω, γιατί μ΄αρέσει η πίτσα να έχει γέμιση μέχρι την άκρη της.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Πρώτα απλώνουμε με σπάτουλα ή τη ράχη ενός μεγάλου κουταλιού τη σάλτσα που φτιάξαμε πάνω στη ζύμη.

Τώρα με τη σειρά θα βάλουμε από πάνω τις φέτες της σόγιας, τις ντομάτες (χωρίς τους σπόρους), τα μανιτάρια, τις ελιές, τις πιπεριές και στο τέλος το τριμμένο τυρί.


Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη ρίγανη και πιπέρι όλη την επιφάνεια της πίτσας.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω, για 20 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτσα να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια με τη ρόδα την χωρίζουμε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η δική μου λαμαρίνα χωρίζεται σε 12 κομμάτια.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτο ή πυρέξ ταψί, θα χρειαστούν 10 λεπτά περίπου περισσότερα για το ψήσιμο, ενώ θα έχουμε φωτιά μόνο από κάτω. Επίσης, αν ο φούρνος μας είναι πολύ δυνατός, θα ελαττώσουμε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς.


Όλα τα λαχανικά πρέπει να είναι πολύ καλά σκουπισμένα για να μη βγάλουν υγρασία στη ζύμη και τη λασπώσουν.

 

Ανεξάρτητα από τα υλικά που προτείνονται, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας σπιτική  πίτσα με όποια νηστίσιμα είδη προτιμάτε.






Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ