ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για μία μακρόστενη φόρμα του κέικ)
1/2 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο (ή 125 γρ. μαργαρίνη)
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 μέτριες και ώριμες μπανάνες
1 βανίλια
1/2 ποτήρι του νερού χυμός πορτοκαλιού
1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρικής
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο μαζί με 1 κ. γλ. μπέκιν πάουντερ)
2 κ. σούπας νιφάδες κουβερτούρας ή τρούφα
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
1 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη
11/2 κ.γλ. κακάο σε σκόνη
ζεστό μείγμα από: 5 κ. γλ. νερό, 3 κ. γλ. ηλιέλαιο και 3 κ. γλ. κονιάκ
Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λαδώνουμε καλά ή βουτυρώνουμε με μαργαρίνη μία μακρόστενη φόρμα του κέικ. Μετά την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τινάζουμε για να φύγει αυτό που περισσεύει.
Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και απομακρύνουμε τυχόν "μαυρισμένα" τμήματα. Σε μικρό μπολάκι τις πολτοποιούμε με το πιρούνι.
Διαλύουμε τη σοδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού.
Σε βαθύ και μεγαλύτερο μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μπανάνες και τη βανίλια. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη (το μείγμα γίνεται κολλώδες).
Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα στο μίξερ και αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα σόδας-πορτοκαλιού μέσα στο μπολ.
Αφού ενωθούν τα δύο μείγματα, αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις. Στην τελευταία δόση θα δυναμώσουμε και πάλι την ταχύτητα του μίξερ.
Τέλος θα ρίξουμε στο μείγμα τις νιφάδες κουβερτούρας. Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν στα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ που φτιάξαμε στη βουτυρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε στη χαμηλότερη θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω, για 1 ώρα και 5 λεπτά περίπου (για να σιγουρευτούμε πως ψήθηκε, μπίγουμε ένα στεγνό μαχαίρι στη φόρμα - πρέπει να βγει εντελώς καθαρό).
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ πάνω σε σχάρα για 10-12 λεπτά. Μετά μπορούμε να το ξεφορμάρουμε άνετα σε πιατέλα, όπου και θα το αφήσουμε να κρυώσει τελείως.
Τώρα θα ετοιμάσουμε το γλάσο σοκολάτας: ανακατεύουμε το νερό με το ηλιέλαιο και το κονιάκ. Τα ζεσταίνουμε στα μικροκύματα ή σε μικρό μπρίκι στο καμινέτο του καφέ.
Αναμιγνύουμε την άχνη με το κακάο. Χρειάζεται προσεκτικό ανακάτεμα, γιατί δεν πρέπει να μείνουν καθόλου κομπαλάκια στο κακάο.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε, λίγο-λίγο, το μείγμα που ζεστάναμε πάνω στο κακάο με την άχνη. Πρέπει να πάρουμε ένα λείο, γυαλιστερό και παχύρευστο γλάσο.
Το απλώνουμε κατευθείαν πάνω στο κρύο κέικ. Είτε θα το αφήσουμε να τρέξει αργά-αργά σε ελεύθερα σχέδια, είτε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή μαχαιριού θ΄αλείψουμε ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στη συνταγή έχω χρησιμοποιήσει ανοξείδωτη φόρμα. Αν ψήσουμε σε αντικολλητική, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος ψησίματος.
Παρότι το κέικ αυτό είναι νηστίσιμο και μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, το σοκολατένιο γλάσο θα έχει καλύτερη υφή αν μπει για λίγη ώρα στο ψυγείο μας πριν το σερβίρισμα.
Ένας πολύ βολικός τρόπος για να αξιοποιήσουμε ώριμες μπανάνες που έχουν περισσέψει, είναι να φτιάξουμε αυτό το κέικ. Η γεύση της μπανάνας δεν είναι έντονη, αλλά οι μπανάνες είναι εκείνες που δίνουν μια καταπληκτικά υγρή υφή. Σε συνδοιασμό με τη σοκολάτα, παίρνουμε πλέον ένα γλύκισμα και όχι ένα απλό κέικ. Δοκιμάστε το!
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Άγαλμα αγγέλου σε καντήλι ψηφίδα ασημί
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας LED 90 ημερών κάκτος
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας με την Παναγία των Κρίνων
Ηλεκτρικό καντήλι λάβαρο χρυσό