Ενημέρωση
Loading
Μ
13
2013

ΚΑΡΟΤΟ ΓΛΥΚΟ

Συντάχθηκε απο τον/την κα Βούλα Παράσχου από το Στρατώνι Χαλκιδικής Τελευταία Ενημέρωση (14 Μάρτιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

Τα καρότα αφθονούν, είναι νόστιμα, υγιεινά και οικονομικά. Εκτός από τις σαλάτες και τις χρήσεις τους στη μαγειρική, μπορούμε να τα απολαύσουμε πραγματικά και ως γλύκισμα.

Όταν δοκίμασα το γλυκό κουταλιού καρότο της κυρίας Βούλας εντυπωσιάστηκα, από τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα του. Ζήτησα λοιπόν τη συνταγή και σας την παρουσιάζω με μεγάλη χαρά και πολλές ευχαριστίες στην ευγενικότατη και γλυκύτατη χορηγό της.


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 1/2 κιλά καρότα (προτιμήστε μικρά και τρυφερά καροτάκια, χωρίς «ξύλα»)
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες ή 1 τούφα αρμπαρόριζας
1 κ. γλ. ξυνό (ή ο χυμός ενός λεμονιού)

μερικά μοσχοκάρφια στο βάζο (προαιρετικό)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ: Καθαρίζουμε τα καρότα εξωτερικά με τον αποφλοιωτή λαχανικών ή με μαχαίρι. Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μικρότερα μέρη ή ροδέλες.

Τα βάζουμε σε  κατσαρόλα με νερό τόσο, όσο χρειάζεται για να τα καλύψει εντελώς. Βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός.

Πετάμε το νερό της κατσαρόλας και το αντικαθιστούμε με άλλο καθαρό από τη βρύση.

Ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά..

Κατόπιν τοποθετούμε τα καρότα στο σουρωτήρι και τ΄αφήνουμε να κρυώσουν.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ:  Το πρωί βάζουμε σε κατσαρόλα 1 λίτρο περίπου νερό και 1 κιλό ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε και τα καρότα (πρέπει να καλύπτονται από το ζαχαρόνερο).  Βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε έτσι όλη την υπόλοιπη μέρα.

Το βράδυ θα ξαναβράσουμε το γλυκό για 5 λεπτά ακόμη μαζί με 2 βανίλιες και το χυμό ενός λεμονιού. Στη συνέχεια θα το αφήσουμε να κρυώσει όλη τη νύχτα.

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ: Ελέγχουμε το πόσο έχει δέσει το σιρόπι, οπότε αν χρειαστεί, αφαιρούμε τα καρότα, βράζουμε για λίγο ακόμη μέχρι να πήξει το σιρόπι μας όσο πρέπει και στη συνέχεια ξαναρίχνουμε τα καρότα μέσα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς. Αν έχει γίνει πολύ πηχτό, θα προσθέσουμε λίγο νερό και θα το ξαναβράσουμε για λίγο.

Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα κρύα βάζα μαζί με 1-2 γαρύφαλλα σε κάθε βάζο. Κλείνουμε πολύ καλά με καινούρια καπάκια και αναποδογύριζουμε τα βάζα για 2-3 ώρες.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το γλυκό αυτό μπορεί να γίνει και "ξυστό", δηλαδή να τρίψουμε τα καρότα σε πολύ χοντρό ρεντέ ή να τα κόψουμε σαν "σπιρτόξυλα". Η κα Βούλα όμως, υποστηρίζει πως έτσι θα χάσει τη μισή νοστιμιά του.

 

Όσο πιο μικρά είναι τα κομμάτια των καρότων, τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν. Γι΄αυτό και ο χρόνος βρασμού που δίνεται είναι ενδεικτικός.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Plastic Electric

Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.

Μεγάλες Προσφορές 30%

 

Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα χρυσό

 

Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο μαύρο