Ενημέρωση
Loading
Μ
03
2013

ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (03 Μάρτιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 40 τεμάχια)

10 φύλλα κρούστας τύπου βηρυτού
250 γρ. κανταΐφι

400 γρ. καρύδια κοπανισμένα
2 κ. σούπας ζάχαρη
1 κ. σούπας γεμάτη κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 βανίλια

200 γρ. βούτυρο λιωμένο και καθαρισμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια του νερού νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κ. σούπας χυμός λεμονιού

Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμιγνύουμε σε βαθύ μπολ τα καρύδια με την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Βουτυρώνουμε καλά τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου ή ένα ταψί αναλόγων διαστάσεων.

Χωρίζουμε το  κανταΐφι σε 10 ίσα μέρη. Το καλύπτουμε με πετσέτα για να μη ξεραίνεται.

Επάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας έχοντας μπροστά μας τη στενή πλευρά του, βουτυρώνουμε το μισό ελαφρά με ένα πινέλο, το διπλώνουμε στη μέση και το ξαναβουτυρώνουμε.

 



Κατά μήκος της μιας άκρης του τοποθετούμε το ένα από τα μέρη στα οποία χωρίσαμε το κανταΐφι μας, αφού το ξανοίξουμε λιγάκι με τα χέρια για να δουλευτεί πιο εύκολα.

Ραντίζουμε το κανταΐφι με μερικές σταγόνες λιωμένου βούτυρου (αφήνουμε το πινέλο να στάξει επάνω του σε διάφορα σημεία).

Πάνω στο απλωμένο κανταΐφι μοιράζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα των καρυδιών που ετοιμάσαμε.

 

 

Ανασηκώνουμε με προσοχή την άκρη του διπλού φύλλου με τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.

 

 

Το βάζουμε στο ταψί με την ελεύθερη άκρη του προς τα κάτω.

Με τον ίδιο άκριβώς τρόπο θα τυλίξουμε και τα υπόλοιπα 9 ρολά που θα τα βάλουμε κι αυτά στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.

 

 

Με όσο βούτυρο έχει απομείνει, αλείφουμε την επιφάνεια των ρολών.

Με πολύ κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε το γλυκό σε κομμάτια.

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω για 40 λεπτά περίπου, αν το ταψί μας είναι ανοξείδωτο. Ενώ. αν ψήσουμε σε λαμαρίνα, θα χρησιμοποιήσουμε φωτιά πάνω-κάτω και θα χρειαστούν 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν τα γιαννιώτικα όμορφα από πάνω.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα ενός μεγάλου λεμονιού. Βράζουμε το σιρόπι για 7 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, προσθέτουμε το κονιάκ, το χυμό λεμονιου, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Μόλις ψηθεί το γλυκό μας, το βγάζουμε πάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.

 

 

Με το κρύο πια σιρόπι περιχύνουμε το κρύο γλυκό (αφού αφαιρέσουμε την κανέλα και τη λεμονόφλουδα). Αφήνουμε όλο το βράδυ να σταθεί για να απορροφηθεί σωστά το πρώτο από το δεύτερο.

 

 

Σερβίρουμε την επόμενη μέρα. Διατηρείται και εκτός ψυγείου.

 




ΣΥΝΒΟΥΛΗ: Για καλύτερο σιρόπιασμα, μπορείτε μετά τα πρώτα 15-20 λεπτά, να γυρίσετε τα γιαννιώτικα από την άλλη πλευρά, θα τ΄αφήσετε έτσι για 15-20 λεπτά ακόμη και στη συνέχεια θα τα επαναφέρετε στην αρχική τους θέση.

Αντί για λεμονόφλουδα μπορούμε να βάλουμε φλούδα πορτοκαλιού στο σιρόπι μας, η οποία θα του δώσει επίσης εξαιρετικό άρωμα.

Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε γιαννιώτικο με φυστίκια Αιγίνης αντί για καρύδια.

Αν σαν βούτυρο βάλουμε μαργαρίνη ( ή χρησιμοποιήσουμε σπορέλαιο), το γιαννιώτικο θα γίνει νηστίσιμο.


Για τη φωτογράφιση η συνταγή εκτελέστηκε με τη μισή δοσολογία.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.