Ενημέρωση
Loading
Φ
27
2013

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΤΥΛΙΧΤΟΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ (ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (24 Νοέμβριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail



ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

14 φύλλα βηρυτού για μπακλαβά
1/3 φλ. τσ. ηλιέλαιο για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

400 γρ. κοπανισμένα καρύδια (ή καρύδια και φυστίκια Αιγίνης ανάμεικτα)
1 κ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 βανίλια
2 κ. σούπας ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

650 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας

1 κ. γλ. χυμός λεμονιού
3 κ. σούπας κονιάκ


Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC
Ψήσιμο σε ανοξείδωτο ταψί Νο 31-32



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το κονιάκ και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός.

 

 

Στη συνέχεια κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε βαθύ μπολ τοποθετούμε τα καρύδια, την κανέλα, το γαρύφαλο, τη βανίλια και τη ζάχαρη.

 

 

Ανακατεύουμε πολύ καλά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Τώρα μπορούμε ν΄αρχίσουμε τη διαδικασία του τυλίγματος.

Λαδώνουμε με πινέλο το ταψί μας.

Επάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα φύλλο, έχοντας μπροστά μας τη στενή πλευρά του και το λαδώνουμε ελαφρά με το πινέλο της κουζίνας. Από πάνω του βάζουμε ένα δεύτερο φύλλο που κι αυτό το λαδώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο.


Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του διπλού φύλλου με 2-3 κουταλιές από τη γέμιση που φτιάξαμε.

 

 

 

Στη συνέχεια βάζουμε ένα τρίτο φύλλο επάνω στα καρύδια, το λαδώνουμε και ξαναβάζουμε λίγη από τη γέμιση. Συνεχίζουμε με την ίδια ακριβώς διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιούμε και το έβδομο φύλλο από τη στίβα μας.


Τελειώνουμε με το άπλωμα λίγης γέμισης πάνω σ΄αυτό.

Ανασηκώνουμε με τα δάχτυλα προσεκτικά την άκρη των φύλλων που βρίσκονται μπροστά μας, πιάνοντάς τα όλα μαζί και αρχίζουμε να τα τυλίγουμε σε σφικτό ρολό. Η ελεύθερη άκρη του θα ακουμπά στον πάγκο για να μην υπάρχει φόβος ν΄ανοίξει.

 

 

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες από το ρολό πάχους 3 εκ. περίπου.

 

 

Αραδιάζουμε τις σπείρες-σαλιγκάρια οριζόντια στο ταψί, τη μια δίπλα στην άλλη.

 

 

Με τον ίδιο τρόπο προχωρούμε στη δημιουργία του δεύτερου ρολού με τα υπόλοιπα 7 φύλλα. Θα το κόψουμε κι αυτό σε παρόμοιες φέτες και θα τις βάλουμε στο ταψί, διπλά στις προηγούμενες.

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω για 50 - 55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα ο μπακλαβάς από πάνω. Πρέπει να πάρει ένα γλυκό καφετί χρώμα.

 

 

Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε πάνω σε σχάρα και το σιροπιάζουμε αμέσως με το εντελώς κρύο σιρόπι. Ρίχνουμε αρχικά από μια-δυο κουταλιές σιρόπι πάνω σε κάθε σπείρα και με το υπόλοιπο ραντίζουμε όλο το ταψί.

 

 

Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και ν΄απορροφήσει το σιρόπι με την ησυχία του. Σας συμβουλεύω μετά από τα πρώτα 15 λεπτά, να γυρίσετε  τα γλυκά κι από την άλλη πλευρά, για να σιροπιαστούν ομοιόμορφα κι από τις δύο μεριές. Μετά από 15 -20 λεπτά ακόμη, τα ξαναγυρίζουμε στην αρχική τους θέση.


Σερβίρουμε στο πιάτο μία σπείρα-σαλιγκάρι  και αν θέλουμε την περιχύνουμε με λίγο από το σιρόπι του ταψιού και / ή τη συνοδεύουμε  με μια φέτα καϊμάκι.

Διατηρείται εκτός ψυγείου.

 



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ο μπακλαβάς γίνεται πολύ πιο ευωδιαστός και νόστιμος όταν φτιάχνεται με φρέσκο βούτυρο, το οποίο όμως είναι απαγορευτικό σε περιόδους νηστείας. Ενδεικτικά, θα χρειαστείτε περίπου 100 γρ. λιωμένο και καθαρισμένο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο.

Επίσης, μεγάλη νοστιμιά δίνουν στον τυλιχτό μπακλαβά τα φυστίκια Αιγίνης και το μέλι. Μπορούμε να φτιάξουμε το σιρόπι του αντικαθιστώντας τα 250 γρ. ζάχαρης με 1 φλ. τσ. μέλι, το οποίο όμως θα προσθέσουμε στο κατσαρολάκι μαζί με το κονιάκ και το χυμό λεμονιού, αφού το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.

Αν χρησιμοποιήσετε άλλου είδους ταψιού (αντικολλητικό ή λαμαρίνα) κι όχι ανοξείδωτο ή πυρέξ, θα ψήσετε το γλυκό πάλι στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά όμως πάνω-κάτω για 40 - 45 λεπτά περίπου (ανάλογα βέβαια και με το πώς ψήνει ο κάθε φούρνος).






Αξιολόγηση Χρήστη: / 5
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.