ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
3/4 κούπας αραβοσιτέλαιο (ή μαργαρίνη)
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κ. σούπας κονιάκ
1 βανίλια
1 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ίσως και λίγο περισσότερο
1/2 κιλό ( ή και περισσότερη) μαρμελάδα της αρεσκείας μας (κατά προτίμηση ροδάκινο)
λίγο μέλι για την επάλειψη
Φούρνος προθερμασμένος στους 170οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ μπολ βάζουμε πρώτα το χυμό με το κονιάκ και το αραβοσιτέλαιο. Ανακατεύουμε καιι μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και πάλι για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι σε δόσεις, ζυμώνοντας με το χέρι. Η ζύμη που θα πάρουμε δεν πρέπει να κολλάει στα τοιχώματα.
Λαδώνουμε ή αλείφουμε με μαργαρίνη μία ταρτιέρα ή ένα ανάλογο ταψάκι.
Στρώνουμε τα 2/3 της ζύμης μας στο ταψί, πατώντας τη με τα χέρια, ώστε να ανασηκωθεί ελαφρά γύρω-γύρω στα τοιχώματα. Μπίγουμε τα δόντια ενός πιρουνιού σε διάφορα σημεία της ζύμης. Αυτό θα βοηθήσει στο να μη φουσκώσει ανόμοια στο ψήσιμο.
Από πάνω απλώνουμε τη μαρμελάδα, αφού την ανακατέψουμε πολύ καλά με το πιρούνι.
Με το 1/3 της ζύμης που έμεινε, πλάθουμε κορδόνια και στολίζουμε την επιφάνεια, βάζοντας λωρίδες οριζόντια και κάθετα (ή διαγώνια).
Αλείφουμε την κάθε λωρίδα με λίγο μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νερό ή κονιάκ (επειδή από μόνο του είναι πολύ πηχτό και θα μας δυσκολέψει στην επάλειψη).
Ψήνουμε στη μεσαία θέση με φωτιά μόνο από κάτω, για 45-50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε το ταψί πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώςη πάστα φλώρα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε ν΄αυξήσουμε την ποσότητα της μαρμελάδας, αλλά τότε θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος ψησίματος. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο το είδος του ταψιού. Τα ανοξείδωτα ή πυρέξ ταψιά χρειάζονται 10 λεπτά περίπου επιπλέον στο ψήσιμο.
Χρησιμοποιούμε όποια μαρμελάδα έχουμε στο σπίτι ή προτιμάμε.
Πάστα φλώρα με μαρμελάδα φράουλα
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Μεγάλες Προσφορές 30%
Ηλεκτρικό καντήλι λιοντάρι
Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα
Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο