ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 κόκορας 2 κιλά, κομμένος σε μερίδες
1/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 κ. σούπας βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1-2 δαφνόφυλλα
1/2 κ. γλ. μπαχάρι τριμμένο
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ. γλ. μαύρο πιπέρι σε κόκους
1/2 πακέτο συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (τύπου pummaro)
1 κ. γλ. ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ή κόκκινο κρασί
1 φλ. τσ. ζεστό νερό (ίσως και λίγο παραπάνω)
1 κύβος κότας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πακέτο χωριάτικες χυλοπίτες
μπόλικο αλατισμένο νερό με 2 κ. σούπας λάδι
λίγο ελαιόλαδο (ή σκορδόλαδο)
κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή, τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να χωρίσει τον κόκορα σε μερίδες, αφού προηγουμένως τον κάψει απ΄όλες τις πλευρές (καψάλισμα).
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξει καλά.
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κόκορα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο ελάχιστο, σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να ξανθίνουν.
Ξαναβάζουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας μαζί και τα μπαχαρικά (μπαχάρι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, δαφνόφυλλα). Αφήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να δώσουν το άρωμά τους, ανακατεύοντας συχνά.
Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντάς το λίγο λίγο πάνω σε όλες τις μερίδες. Ελέγχουμε τη βάση της κατσαρόλας κι αν έχουν κολλήσει μυρωδικά, τα τρίβουμε με μια κουτάλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τώρα θα προσθέσουμε τον τοματοχυμό και 1 φλ. τσ. ζεστό νερό όπου έχουμε διαλύσει 1 κύβο κότας, δεν πρέπει να καλυφθεί το φαγητό (ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά (για 2 ώρες περίπου) και να δέσει η σάλτσα του. Προς το τέλος του μαγειρέματος αλατίζουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο τριμμένο πιπέρι. Επίσης, αν χρειαστεί, θα συμπληρώσουμε με λίγο ζεστό νερό ακόμη.
Στο μεταξύ βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό με 2 κ. σούπας ελαιόλαδο. Το ιδανικό είναι να απορροφήσουν όλο το νερό τους, οπότε να κρατήσουν όλη τη γεύση τους και να μην χρειαστούν στράγγισμα. Διαφορετικά, τις στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο ( ή σκορδόλαδο, εφόσον μας αρέσει η γεύση και το άρωμά του).
Για το σερβίρισμα: Βάζουμε τις χυλοπίτες σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα. Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα του φαγητού.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας (κεφαλοτύρι, ξερή μυζήθρα, κτλ.).
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο.
Πρέπει να γίνει καλό ρόδισμα στα κομμάτια του κόκορα, αφού πρώτα τα "στεγνώσουμε" πάνω σε χαρτί κουζίνας. Χρησιμεύει πολύ ένα δίχτυ τηγανίσματος.