Ενημέρωση
Loading
Φ
02
2013

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΓΑΛΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (27 Απρίλιος 2019)
ΕκτύπωσηE-mail

 



ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 20 τεμάχια περίπου)

1 πακέτο λεπτά φύλλα κρούστας (20 φύλλα περίπου)
250 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο ( οι 2 κ. σούπας θα μπουν στην κρέμα - το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί στο ταψί και το άλειμμα των φύλλων)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

1 ζαχαρούχο γάλα
3 κουτιά (του ζαχαρούχου) νερό
1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλ. τσ. άνθος αραβοσίτου
2 βανίλιες
2 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο
3 αβγά ελαφρά χτυπημένα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

3 φλ. τσ. ζάχαρη
2 φλ. τσ. νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κ. γλ. φρέσκος χυμός λεμονιού
1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικό)

Φούρνος προθερμασμένος στους 175οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη και το βάζουμε στη φωτιά. Το βράζουμε για  5-6 λεπτά. Στη συνέχεια αποσύρουμε το σιρόπι από το μάτι, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το κονιάκ (αν βάλουμε) και το αφήνουμε να κρυώσει.

Τώρα θα φτιάξουμε την κρέμα. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ζαχαρούχο και μετράμε με το κουτί του : θα βάλουμε 2 1/2 κουτιά νερό. Στο άλλο μισό κουτί θα διαλύσουμε το άνθος αραβοσίτου.

Αφού ανακατέψουμε το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη κι αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, προσεκτικά για να μη σβολιάσει (χρησιμοποιώ το σουρωτήρι του τσαγιού γι΄αυτή τη δουλειά).

Στη συνέχεια θα προσθέσουμε το μείγμα του άνθους αραβοσίτου, προσέχοντας να μη μείνει καθόλου αδιάλυτο στον πάτο του μπολ.

Ανακατεύουμε καλά (με ξύλινη κουτάλα) και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Δεν απομακρυνόμαστε καθόλου, χρειάζεται συνεχές ανακάτεμα μέχρι ν΄αρχίσει να πήζει η κρέμα.

Τότε θα κατεβάσουμε την κατσαρόλα, θα ρίξουμε μέσα  2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο, 2 βανίλιες και σιγά-σιγά τα χτυπημένα αβγά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να πάρει η κρέμα μια λεία όψη. Την αφήνουμε στην άκρη και κάπου-κάπου την ανακατεύουμε για να μη πιάσει κρούστα.

 

 

Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ή ανοξείδωτο ταψάκι διαστάσεων 35Χ25 εκ. περίπου.

Στρώνουμε σ΄αυτό τα μισά φύλλα, ένα-ένα, βουτυρώνοντάς τα κάθε φορά με ένα πινέλο.

 

 

Τώρα θ΄αδειάσουμε στο ταψί την κρέμα που φτιάξαμε.

Καλύπτουμε την κρέμα με τα υπόλοιπα φύλλα, ακριβώς με την ίδια διαδικασία (ένα-ένα, βουτυρώνοντάς τα κάθε φορά με ένα πινέλο).

 

 

Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν σε λεπτό κόθρο γύρω-γύρω στο ταψί. Φροντίζουμε όλη η επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου να είναι καλά βουτυρωμένη.

 

 

Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω, για  45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια του γλυκού.

 

 

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, τοποθετούμε το ταψί επάνω σε σχάρα και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, φροντίζοντας να πάει παντού, κυρίως στα πλαϊνά του ταψιού για να σιροπιαστούν και τα κάτω φύλλα όπως πρέπει.

 

 

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε. Διατηρείται στο ψυγείο ξεσκέπαστο. Γίνονται 20 μερίδες περίπου (ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών).

 



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η ποσότητα της κρέμας που δίνεται παραπάνω είναι αρκετή ώστε το γαλακτομπούρεκό μας να έχει πάχος 3-4 εκ. περίπου.

Προσοχή στο σιρόπιασμα, αν το σιρόπι δεν είναι τελείως κρύο, το γλυκό θα λασπώσει και το φύλλο θα "πετσιάσει".

Κυκλοφορούν 2 τύποι φύλλου κρούστας: χοντρά και λεπτά. Μόνο τα λεπτά είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους σιροπιαστά γλυκά του ταψιού. Με τα χοντρά φτιάχνουμε κυρίως διάφορες πίτες και τυροπιτάκια. Προσωπικά τα αποφεύγω, γιατί δεν μου αρέσει η υφή τους.






Αξιολόγηση Χρήστη: / 11
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.