Ενημέρωση
Loading
Ι
10
2013

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (11 Ιανουάριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail


 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς (ή 1/2 κιλό χοιρινός και 1/2 κιλό μοσχαρίσιος)
2 αβγά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2/3 φλ. τσ. περίπου τριμμένη φρυγανιά (ή μουσκεμένη ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού)
αλάτι
πιπέρι, όσο θέλουμε
1 κ. σούπας ρίγανη
2 κ. σούπας ελαιόλαδο

6 φέτες ζαμπόν
5-6 φέτες μπέικον
1 1/2 φλ. τσ. διάφορα τριμμένα τυριά


Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε σε βαθύ μπολ τον κιμά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τ΄αβγά, το λάδι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μείγμα του κιμά την τριμμένη φρυγανιά σε δόσεις.

 

 

Πρέπει να πάρουμε μια μάζα τόσο σφικτή ώστε να μπορούμε να την ανοίξουμε σε χοντρό φύλλο. Για το λόγο αυτό ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε και λίγη περισσότερη φρυγανιά. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ψίχα ψωμιού αντί για φρυγανιά, θα πρέπει να τη μουσκέψουμε σε νερό ή λίγο γάλα και να τη στίψουμε πολύ καλά στα χέρια μας.

Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μια λαδόκολλα μήκους 50-55 εκ. περίπου και πάνω της βάζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε.

 

 

Με το πλαστήρι ή και με τα χέρια μας πατάμε τον κιμά και τον ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1,5 εκ. περίπου.

 

 

Αραδιάζουμε σε όλη την επιφάνειά του τις φέτες του ζαμπόν και μετά αυτές του μπέικον.

 

 

Από πάνω τους πασπαλίζουμε τα τριμμένα τυριά.

 

 

Ανασηκώνουμε προσεκτικά πρώτα τη μια πλευρά του φύλλου και έπειτα την άλλη και τυλίγουμε σε ρολό, όσο πιο σταθερά μπορούμε. Με τις χούφτες μας πλάθουμε τα πλαϊνά του κιμά, έτσι ώστε να φυλακίσουμε τη γέμιση όσο καλύτερα μπορούμε. Φροντίζουμε να κλείσουμε πολύ καλά τις άκρες του "πακέτου" που δημιουργείται. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει το ρολό να ψηθεί με τους ατμούς του.

Τοποθετούμε τη λαδόλολλα με το ρολό μέσα σε δεύτερη λαδόκολλα με το ίδιο μήκος.

 

 

Κλείνουμε και πάλι πολύ καλά. Τώρα θα βάλουμε το ρολό σε κατάλληλο ταψάκι, προσέχοντας τις τυλιγμένες άκρες.

 

 

Ψήνουμε στην χαμηλή θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω, μέχρι ν΄αρχίσει να κοκκινίζει η λαδόκολλα (περίπου μιάμισυ ώρα).

 

 

Διατηρούμε το ρολό ζεστό μέσα στη λαδόκολλα μέχρι την ώρα σερβιρίσματος, οπότε και το κόβουμε σε φέτες πάχους 1,5-2 εκ. περίπου.

 

 

 

Συνοδεύουμε με πυκνή σάλτσα ντομάτας κονκασέ και πουρέ πατάτας ή με τηγανητές πατάτες, ρώσικη σαλάτα και μουστάρδα, που του ταιριάζει πολύ.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν θέλουμε το ρολό μας να έχει ιδιαίτερα τραγανή εξωτερική κρούστα, μπορούμε πρώτα να το αλευρώσουμε εξωτερικά και να το σωτάρουμε με λίγο ηλιέλαιο ή μαργαρίνη. Αφού πάρει ροδοκόκκινη όψη γύρω-γύρω, θα το σβήσουμε με λίγο λευκό κρασί και στη συνέχεια θα το βάλουμε στη λαδόκολλα και θα το ψήσουμε όπως περιγράψαμε πιο πάνω. Σ΄αυτή την περίπτωση, ο χρόνος ψησίματος θα ελαττωθεί ελαφρά, αφού έχει προηγηθεί το σωτάρισμα.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο