ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ι
05
2013

ΓΑΥΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ (Ή ΣΑΡΔΕΛΑ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (26 Σεπτέμβριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό πολύ φρέσκος γαύρος (ή σαρδέλα)
αλάτι χοντρό
ξύδι από κρασί
4-5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
μπόλικος φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
φρέσκος άνιθος ψιλοκομμένος (προαιρετικό)
ελαιόλαδο
μερικές μικρές καυτερές πιπεριές (τσίλι)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε ένα πλατύ τετράγωνο ή ορθογώνιο σκεύος με καπάκι (τάπερ).

Πασπαλίζουμε τον πάτο του με χοντρό αλάτι.

Καθαρίζουμε το γαύρο, αφαιρώντας τα κεφαλάκια και τα εντόσθια. Αν θέλουμε κρατάμε μόνο τα καθαρά φιλέτα των ψαριών.

Δημιουργούμε μια στρώση από γαύρο πάνω στο αλάτι. Κάθε ψάρι τοποθετείται ανοιχτό με την ραχοκοκαλιά προς τα κάτω, δηλαδή εμείς θα βλέπουμε την πέτσα του.

Ξαναρίχνουμε χοντρό αλάτι, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια των ψαριών.

Συνεχίζουμε με μια δεύτερη στρώση από γαύρο.

Και μετά πάλι ρίχνουμε αλάτι. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα ψάρια. Ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε αλάτι, όπως και πάνω από την τελευταία.

Κλείνουμε το δοχείο προσεκτικά με το καπάκι του και το αφήνουμε ανενόχλητο για 15 περίπου μέρες σε δροσερό μέρος (όχι υποχρεωτικά στο ψυγείο).

Μετά από το διάστημα αυτό,  ξεπλένουμε το γαύρο, τον τοποθετούμε σ΄ ένα μπολ και προσθέτουμε αρκετό ξύδι.

Τώρα, αφού κλείσουμε καλά το μπολ, είναι προτιμότερο να το φυλάξουμε στο ψυγείο για 10 μέρες. Δεν θα το πειράξουμε καθόλου.

Έπειτα από το δεκαήμερο της αναμονής, θα χρειαστούμε και πάλι το πλατύ σκεύος που χρησιμοποιήσαμε αρχικά.

Στον πάτο του απλώνουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και μετά φτιάχνουμε μια στρώση από γαύρο και μια από μαϊντανό και λίγο άνιθο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια μας.

Καλύπτουμε με λάδι την επιφάνεια, φροντίζοντας να σκεπάζεται εντελώς ο γαύρος και να βγαίνει το λάδι πάνω από αυτόν.

Τελειώνουμε, προσθέτοντας μερικές ολόκληρες πιπερίτσες τσίλι σε διάφορα σημεία του σκεύους. Αυτές θα δώσουν την πικάντικη γεύση που είναι απαραίτητη σε έναν τέτοιο μεζέ.

Έπειτα από μερικές μέρες ο παστός γαύρος μας είναι έτοιμος.

Νομίζω πως πρόκειται για ένα πολύ μερακλίδικο και εκλεκτό μεζεδάκι για το ουζάκι μας!



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα ψάρια που θα χρησιμοποιήσουμε για τη συνταγή αυτή να είναι φρέσκα. Όσο πιο μεγάλος (πιο χοντρός) είναι ο γαύρος, τόσο το καλύτερο. Ο "ψιλός" γαύρος θα χρειαστεί να σταθεί λιγότερες μέρες στο χοντρό αλάτι, 12-13 περίπου.

Δώστε μεγάλη προσοχή στην αγορά του γαύρου κατά τους χειμερινούς μήνες. Δεν υπάρχει σε μεγάλη αφθονία, οπότε είναι πολύ πιθανό όταν τον βρούμε, να μην είναι και τόσο φρέσκος........





Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μπαταρίες Heavy Duty ΑΑ σετ 12 τεμαχίων.

Τιμή πώλησης: 1,24 €

Πλέον των 10 τεμαχίων έκπτωση 30%

 

Ανθοδέσμη λουλούδια πολύχρωμα 35-45 εκ.

Τιμή πώλησης: 1,24 €

Πλέον των 10 τεμαχίων έκπτωση 30%

 

Κορνίζα φωτογραφίας ξύλινη 10Χ15cm

Τιμή πώλησης: 1,24 €

Πλέον των 10 τεμαχίων έκπτωση 30%

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ