ΜΠΕΚΡΗ ΜΕΖΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 κιλό τρυφερό μοσχάρι (από το λαιμό του ζώου) κομμένο σε μικρούς κύβους
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κ. γλ. μουστάρδα
1 ξύλο κανέλας
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 1/2 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση ημίγλυκο)
500 γρ. ώριμες ντομάτες τριμμένες στο ρεντέ (ή τον πολυκόφτη)
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κύβος βοδινού
αλάτι
πιπέρι
λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, εφόσον χρειαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Αφαιρούμε τυχόν λίπη και μεμβράνες. Θέλουμε καθαρά τα κομμάτια του για να μπορούν να καταναλωθούν εύκολα από όλους, μικρούς και μεγάλους.
Σ΄ ένα σέικερ χτυπάμε καλά το κρασί με τη μουστάρδα, το μισό λάδι και το αλατοπίπερο.
Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και την κανέλα μαζί με τα κομμάτια από το κρέας. Με το χέρι ανακατεύουμε για να ποτιστούν όλα τα κομμάτια με τη μαρινάτα.
Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι ή διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Κατόπιν βάζουμε το υπόλοιπο λάδι (το άλλο μισό) σε μία πλατιά κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί καλά, σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο ελαφρά.
Τώρα θα προσθέσουμε το κρέας μαζί με τα υγρά του. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε έτσι μέχρι ν΄αρχίσει ο βρασμός.
Μένει να βάλουμε τον τοματοχυμό, τον πελτέ και τον κύβο διαλυμμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό (ή τριμμένο στο χέρι). Ανακατεύουμε και πάλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 4 ώρες περίπου.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε το ζωμό της κατσαρόλας και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
Λίγο πριν το τέλος, δοκιμάζουμε κι αν πρέπει, διορθώνουμε το αλάτι του φαγητού.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με μια αρκετά, αλλά όχι εντελώς, πυκνή σάλτσα.
Το καταπληκτικό αυτό πιάτο προσφέρεται για κρασάκι ή ουζάκι, σε μια όμορφη συγκέντρωση με φίλους. Μπορούμε να το σερβίρουμε μόνο του ή συνοδευόμενο από πιλάφι ή ζυμαρικά. Απολαύστε το!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε να προσθέσουμε στην κατσαρόλα, μετά το σωτάρισμα του κρεμμυδιού, μερικές πράσινες ψιλοκομμένες πιπεριές κι αφού μαραθούν, στη συνέχεια να συμπληρώσουμε το κρέας με τη μαρινάτα του.
Το μπεκρή μεζέ μπορεί να εκτελεστεί και με χοιρινό κρέας (άπαχο μπούτι). Τότε θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος μαγειρέματος, 2 ώρες περίπου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η φωτογράφιση, λόγω έλλειψης χρόνου, έγινε εξ΄ολοκλήρου εκτελώντας τη συνταγή με χοιρινό κρέας.
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Άγαλμα αγγέλου σε καντήλι ψηφίδα ασημί
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας LED 90 ημερών κάκτος
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας με την Παναγία των Κρίνων
Ηλεκτρικό καντήλι λάβαρο χρυσό