Ενημέρωση
Loading
Α
05
2011

ΓΑΥΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (31 Μάιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mailΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό γαύρος πολύ φρέσκος
αλεύρι για το τηγάνισμα
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι
ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα ψάρια αποτελούν μια από τις πιο ευαίσθητες ομάδες τροφίμων γι αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αγορά τους, τη συντήρησή τους και το μαγείρεμά τους. Όταν λοιπόν πρόκειται ν΄αγοράσουμε τον γαύρο πρέπει να προσέξουμε μερικά σημεία : το σώμα των ψαριών να είναι σκληρό, τα μάτια τους καθαρά και λαμπερά και να μην φαίνονται ταλαιπωρημένα τα ψάρια στο χώρο στον οποίο πωλούνται ( ράφια  των supermarkets, κασέλες ψαραγοράς κλπ.).


Πλένουμε και καθαρίζουμε τον γαύρο κόβοντας τα κεφάλια και αφαιρώντας τα εντόσθια από την κοιλιά. Στραγγίζουμε καλά το νερό που μπορεί να υπάρχει στο μπωλ με τα καθαρισμένα ψάρια, αλατίζουμε και ανακατεύουμε για να αλατιστούν καλά όλα τα ψάρια.


Σε μεγάλο και ρηχό τηγάνι βάζουμε το λάδι μας να κάψει.

 

Στο μεταξύ μέσα σ΄ένα βαθύ πιάτο τοποθετούμε το αλεύρι.

 

Όταν το τηγάνι πάρει καλή θερμοκρασία αλευρώνουμε τα ψάρια ένα - ένα και τα ρίχνουμε μέσα με προσοχή το ένα δίπλα στο άλλο.Τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε αρκετά μεγάλη πιατέλα.

 

Συνεχίζουμε με την επόμενη δόση κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα ψάρια μας.


Μόλις βγάλουμε και τα τελευταία ψάρια χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε ζωηρά 2-3 φορές το τηγάνι.

Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το λάδι πάνω στα ψάρια.


Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με φρέσκια σαλάτα της επιλογής μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν θέλουμε παραλείπουμε το τελευταίο στάδιο και σερβίρουμε το γαύρο σκέτο μόνο με λεμόνι.


Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε το λάδι να καίγεται χωρίς κανένα ψάρι μέσα στο τηγάνι. Έτσι θ΄αποφύγουμε το μαύρισμα του λαδιού και κατά συνέπεια τη βαριά γεύση του.

 

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Μπορούμε καθώς καθαρίζουμε τους γαύρους, ν΄αφαιρέσουμε τη ραχοκοκαλιά και την ουρά τους, οπότε θα μας μείνουν μόνο τα καθαρά φιλέτα τους. Αυτά θ΄αλατίσουμε, θ΄αλευρώσουμε και θα τηγανίσουμε όπως παραπάνω. Κι εδώ μπορούμε να σερβίρουμε μόνο με λεμόνι ή να τα περιχύσουμε με το λάδι στο οποίο τηγανιστηκαν, αφού πρώτα το σβήσουμε με το χυμό ενός λεμονιού.

 

 

Με τον τρόπο αυτό θα χρειαστούμε περισσότερη ώρα για το πλύσιμο, το καθάρισμα και το τηγάνισμα των ψαριών, αλλά κερδίζουμε από την άποψη ότι έτσι ο γαύρος καταναλώνεται πολύ πιο εύκολα, ειδικά από τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

 

 

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο