Ενημέρωση
Loading
Δ
05
2012

ΣΑΛΤΣΑ ΠΕΣΤΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (28 Οκτώβριος 2015)
ΕκτύπωσηE-mail

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 ματσάκι φρέσκος πλατύφυλλος βασιλικός ψιλοκομμένος
60 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο ελαφρά
1 σκελ. σκόρδου
6 κ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 φλ. τσ. τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικό)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Η σάλτσα μας θα γίνει με χτύπημα στο μπλέντερ (ή σε γουδί).

1. ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ. Βάζουμε πρώτα στον κάδο το σκόρδο με το κουκουνάρι. Χτυπάμε για λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε τον βασιλικό με το αλάτι και τις 2 κουταλιές του λαδιού. Χτυπάμε για λίγο και ρίχνουμε την παρμεζάνα. Ξαναχτυπάμε και στο τέλος αρχίζουμε να βάζουμε και το υπόλοιπο λάδι (σε δόσεις ή όλο μαζί).Σκοπός μας είναι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο πρασινωπό πολτό.

2. ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ. Πρώτα θα χτυπήσουμε πολύ καλά το βασιλικό με το αλάτι, μετά θα συμπληρώσουμε το σκόρδο με το κουκουνάρι και θα συνεχίσουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το πιπέρι και το ελαιόλαδο εναλλάξ με την παρμεζάνα σε μικρές δόσεις κάθε φορά. Πολύ καλό χτύπημα για να γίνει λείο το μείγμα. Σίγουρα η διαδικασία με το γουδί είναι πιο χρονοβόρα, αλλά και πιο παραδοσιακή.

Αποθηκεύουμε  τη σάλτσα πέστο σε βαζάκι, καλύπτουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι. Συντηρούμε τη σάλτσα μας στο ψυγείο. Διατηρείται αρκετό καιρό αναλλοίωτη.

Η γνήσια αυτή ιταλική και νοστιμότατη σάλτσα είναι ιδανική για να συνοδεύσει ζυμαρικά και διάφορα ορεκτικά.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το πόσο σκόρδο θα βάλουμε εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας (1 μικρή σκελίδα ή περισσότερες). Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως το πέστο πρέπει να είναι πηχτό (σαν πάστα ελιάς).

 

Το κουκουνάρι μπορούμε να το καβουρδίσουμε πολύ εύκολα σε αντικολλητικό τηγάνι. Ελαφρύ καβούρδισμα και μετά το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσουμε.

 

Στη σάλτσα πέστο υπάρχουν πολλές παραλλαγές:

1. Μπορούμε ν΄αντικαταστήσουμε τον φρέσκο βασιλικό με λιαστές ντομάτες ή πιπεριές φλωρίνης (από το βάζο).

2. Αντί για παρμεζάνα, βάζουμε ανθότυρο ή άλλο τυρί της ίδιας υφής.

3. Πολλοί αντικαθιστούν το κουκουνάρι με αμύγδαλα ή καρύδια ή και φυστίκια (ή κάσιους).





Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο