Ενημέρωση
Loading
Ν
28
2012

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (29 Νοέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλ. τσ. χλιαρό νερό
1 κ. σούπας ζάχαρη

1/4 φλ. τσ. ταχίνι
1/2 φλ. τσ. μέλι
1/2 κ. γλ. αλάτι
αλεύρι όσο σηκώσει η ζύμη (500 γρ. περίπου)

λίγο νερό επιπλέον σε ένα μπολ
μπόλικο σουσάμι για το περιτύλιγμα (200 γρ. περίπου)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη. Ρίχνουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς το αλάτι, το μέλι και το ταχίνι. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

 

 

Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Δεν πρέπει να  κολλάει καθόλου στα χέρια και τα τοιχώματα του μπολ.

 

 

 

Την αφήνουμε  στην άκρη  σκεπασμένη για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

 

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Στρώνουμε με λαδόκολλα τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου ή  ένα αντίστοιχα μεγάλο ταψί.

Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και τα πλάθουμε σε  μπαστουνάκια.

Βουτάμε τα κριτσίνια στο μπολ (ή σε πιάτο)  με το νερό που έχουμε κρατήσει  και μετά τα τυλίγουμε με σουσάμι. Τα βάζουμε στο ταψί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

 

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μας με φωτιά πάνω και κάτω, μέχρι να ροδίσουν όμορφα (20 λεπτά περίπου).

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθούν πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

 

 

Τότε μόνο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε δοχείο με ερμητικό κλείσιμο.

Φυσικά τρώγονται πολύ-πολύ ευχάριστα μόλις βγούν από το φούρνο, έτσι όπως είναι κριτσανιστά και μοσχοβολά όλο το σπίτι!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι πολύ υγιεινά τα κριτσίνια με ταχίνι και μέλι και αποτελούν ένα καταπληκτικό σνακ για την περίοδο νηστείας και όχι μόνο!

Μπορούμε ν΄αντικαταστήσουμε το σουσάμι με ηλιόσπορους ή να βάλουμε κι απ΄τα δύο. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και να βουτάμε τα κριτσίνια σε χυμό πορτοκαλιού αντί σε σκέτο νερό.

 

Γίνονται και με νωπή μαγιά (40 γρ.).

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ


Επίσης, κάτι πολύ βολικό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βάλουμε το σουσάμι μέσα στη ζύμη, πριν το φούσκωμα. Έτσι όταν θα τα πλάσουμε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό ή χυμό πορτοκαλιού. Με τον τρόπο αυτό θα καταναλώσουμε τη μισή ποσότητα σουσαμιού (100 γρ. νομίζω πως είναι αρκετά).




Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.