ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 κιλό μικρές κλημεντίνες
1 κιλό ζάχαρη
1 κ. γλ. ξυνό ή χυμός από μισό λεμόνι
8-10 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
1 1/2 λίτρο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τις κλημεντίνες. Το ιδανικό είναι να τις ξύσουμε ελαφρά στον τρίφτη για να φύγει το μεγαλύτερο μέρος της πίκρας τους. Ωστόσο αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, λόγω του ότι είναι αρκετά λεπτόφλουδες. Καλό είναι όμως να το προσπαθήσουμε.
Στη συνέχεια τις βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με ενάμισυ λίτρο νερό.
Θ΄αφήσουμε τις κλημεντίνες να σταθούν εκεί για μια ολόκληρη νύχτα (12 ώρες).
Την επόμενη μέρα, με ένα ξυλάκι από σουβλάκι τρυπάμε τις κλημεντίνες από τη μια μεριά στην άλλη (από το σημείο με το κοτσάνι μέχρι απέναντι). Τώρα θα τις βράσουμε σε μέτρια φωτιά και στο ίδιο νερό, μέχρι να μαλακώσουν (χωρίς όμως ν΄ανοίξουν).
Τότε μόνο θα προσθέσουμε στο νερό τη ζάχαρη με τα γαρύφαλλα για να βράσουν. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσέχουμε, γιατί αφρίζουν πολύ στο βράσιμο (γι΄αυτό και δουλεύουμε σε μέτρια φωτιά).
Αφού μαλακώσουν, βγάζουμε τα μανταρίνια με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μέχρι να δέσει (να πέφτει πηχτό από το κουτάλι).
Τότε θα ξαναβάλουμε τις κλημεντίνες στην κατσαρόλα για να πάρουν μια βράση μαζί με το σιρόπι. Λίγο πριν κλείσουμε το μάτι, θα ρίξουμε το ξυνό ή το χυμό λεμονιού και θα το ανακατέψουμε καλά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τοποθετούμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν και μετά τα φυλάμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το ξύσμα από τις κλημεντίνες θα το φυλάξουμε στον καταψύκτη για κάθε χρήση στα γλυκά μας.
Όσο μεγαλύτερα είναι τα μανταρίνια, τόσο περισσότερο χρόνο βρασίματος χρειάζονται για να μαλακώσουν όσο πρέπει.
Αν έχουν σπόρους, θα πρέπει να κόψουμε τα μανταρίνια στη μέση οριζόντια, να τους αφαιρέσουμε και μετά να τα βάλουμε στο νερό για 12 ώρες. Φυσικά, σ΄αυτή την περίπτωση δεν θα τα τρυπήσουμε με το ξυλάκι.
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΒΑΖΑ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 100οC. Πλένουμε καλά τα βάζα και τα καπάκια τους με ζεστό σαπουνόνερο και τα ξεπλένουμε επίσης με ζεστό νερό. Χρησιμοποιούμε πάντα καινούρια καπάκια. Τα τοποθετούμε όρθια μέσα σε ταψί χωρίς ν΄ακουμπούν μεταξύ τους και τα βάζουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά το πολύ.
Για να γίνει σωστή συντήρηση του γλυκού, πρέπει το ζεστό γλυκό να μπει σε ζεστά βάζα.
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Άγαλμα αγγέλου σε καντήλι ψηφίδα ασημί
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας LED 90 ημερών κάκτος
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας με την Παναγία των Κρίνων
Ηλεκτρικό καντήλι λάβαρο χρυσό