Ενημέρωση
Loading
Ν
11
2012

ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΦΡΟΥΤΟΥ (ΜΕ ΕΤΟΙΜΗ ΚΟΜΠΟΣΤΑ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (11 Νοέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 1/2 φλ. τσ. αλεύρι σκληρό (ίσως και λίγο περισσότερο)
1 κ. γλ. κοφτό μπέϊκιν πάουντερ
λίγο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού, ίσα-ίσα για νοστιμιά)

1 φλ. τσ. ζάχαρη
125 γρ. μαργαρίνη
2 αβγά
1 βανίλια

4 κ. σούπας ζάχαρη
1 κουτί ροδάκινα ή βερύκοκα κομπόστα
4 κ. σούπας κονιάκ

250 γρ. σαντιγύ

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν και το αλάτι.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη για λίγο και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε ένα-ένα τ΄αβγά και στη συνέχεια τη βανίλια. Πρέπει να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα.

Τώρα θα προσθέσουμε το μείγμα του αλευριού σε δόσεις. Από ένα σημείο και μετά αφήνουμε το μίξερ και ζυμώνουμε με το χέρι. Θέλουμε να πετύχουμε μια σφικτή ζύμη που δε θα κολλά καθόλου στο μπολ. Αν χρειαστεί, θα συμπληρώσουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Βουρυτώνουμε πολύ καλά μια φόρμα για τάρτες ή ένα ανάλογο ταψί και στρώνουμε μέσα τη ζύμη μας. Την πατάμε με τις παλάμες για να γίνει όσο πιο ισόπαχη γίνεται.

Την τρυπάμε με τα δόντια ενός πιρουνιού σε διάφορα σημεία.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω για 30 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο).

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώνει πάνω σε σχάρα. Όταν χλιαρώσει η τάρτα, θα την αναποδογυρίσουμε σε στρόγγυλη πιατέλα, μεγαλύτερη φυσικά από το ταψί μας.

Στο μεταξύ με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα ροδάκινα ή τα βερύκοκα από το σιρόπι τους και τα φυλάμε σε ένα βαθύ πιάτο.

Τοποθετούμε το σιρόπι της κομπόστας μαζί  με 4 κουταλιές ζάχαρη σε κατσαρολίτσα και βράζουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει με το υπόλοιπο σιρόπι.

Αποσύρρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το χλιαρό γλυκό με το σιρόπι μας, κουταλιά- κουταλιά και προσεκτικά για να μη μας τρέξει.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το γλύκισμα.

Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα ροδάκινα ή τα βερύκοκα και τ΄αραδιάζουμε πάνω στο γλυκό με τρόπο τέτοιο, ώστε η μια φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη.

Γαρνίρουμε με ροζέτες από σαντιγύ και βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο τουλάχιστον για μια-δυο ώρες.

Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ:  Μπορούμε, για μεγαλύτερη ευκολία, ν΄αφήσουμε την τάρτα μέσα στο ταψάκι και να εκτελέσουμε την υπόλοιπη συνταγή εκεί, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου πιατέλα σερβιρίσματος. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση που θέλουμε να παρουσιάσουμε αυτό το γλυκό σε μπουφέ ή σε κάποια πιο επίσημη περίσταση.

Ειδικά τα βερύκοκα, επειδή είναι μικρά, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα στο στόλισμα, αραδιάζοντάς τα σε όμορφα σχέδια.

 

Εννοείται πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομπόστες κι από άλλα φρούτα της αρεσκείας μας, προτείνονται τα συγκεκριμμένα εντελώς ενδεικτικά.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.