ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ο
27
2012

ΤΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΕ ΤΟ ΚΕΪΚ Ή ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ;

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (15 Ιανουάριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

Συμβαίνει αρκετές φορές να ξεμείνει στο τάπερ ή το ψυγείο ένα μεγάλο μέρος από κάποιο κέικ που φτιάξαμε ή από ένα γλυκό ταψιού με παντεσπάνι (όπως ρεβανί, χιονάτη, ινδοκάρυδο κτλ.).  Αυτού του είδους τα γλυκά, αν σταθούν μερικές μέρες στεγνώνουν υπερβολικά και δεν είναι εύκολο να τα παρουσιάσουμε. Πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο να τα μεταμορφώσουμε, ώστε να καταναλωθούν χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτε. Αντίθετα, επιβάλλεται να τους εντυπωσίασει το καινούριο γλυκό που θα σερβίρουμε.

Έτσι έγινε και στο δικό μου ψυγείο. Ξέμειναν μερικά κομμάτια χιονάτης, οπότε ήθελα οπωσδήποτε να τα εκμεταλλευτώ μιας και όπως έχουμε πει, δεν πετάμε τίποτε. Να λοιπόν τί σκέφτηκα:



ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ( για 6 κομμάτια χιονάτης )

1 φάκελος κρέμα αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλια
1 1/2 φλ. τσ. κρύο γάλα
1 φάκελος κρέμα αραβοσίτου στιγμής με γεύση σοκολάτα
1 1/2 φλ. τσ. κρύο γάλα
λίγο σιρόπι από ένα γλυκό του κουταλιού που έχουμε στο σπίτι (ή μερικές κ. σούπας γάλα ανακατεμένο με άχνη ζάχαρη)
μικρά κομματάκια από διάφορα γλυκά του κουταλιού (ή νυφάδες σοκολάτας ή τρούφα) για το σερβίρισμα.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα κομμάτια του γλυκού (ή του κέικ) που περίσσεψαν, έχουν ήδη πολλά υλικά στην παρασκευή τους, οπότε δεν πρέπει να τα επιβαρύνουμε παραπάνω. Το μόνο που χρειάζονται είναι λίγη ακόμη υγρασία.

Επάνω στο σανίδι της κουζίνας, με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους μισού το πολύ εκατοστού, τα μισά κομμάτια του περισσευούμενου γλυκού. Τα αραδιάζουμε σε ένα κατάλληλο ταψάκι που να τα χωράει ακριβώς, δηλ. δημιουργούμε ένα παντεσπάνι.

Στα σημεία που έχει χάσει την υγρασία του θα ραντίσουμε με λίγο σιρόπι από ένα βολικό γλυκό του κουταλιού. Αν δεν έχουμε τέτοιο, μπορούμε ν΄ανακατέψουμε μερικές κουταλιές κρύο γάλα με λίγη άχνη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί τελείως και αυτό ακριβώς το μείγμα θα χρησιμοποιήσουμε.

Τώρα θα χτυπήσουμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ ενάμισυ φλ. τσ. γάλα με το περιεχόμενο από τον φάκελο με την κρέμα βανίλια για 2 λεπτά περίπου.

Μόλις πήξει, θα την απλώσουμε πάνω στο καινούριο παντεσπάνι μας.

 

 

Και πάλι επάνω στο σανίδι με το κοφτερό μαχαίρι, θα χωρίσουμε σε λεπτές φέτες τα υπόλοιπα κομμάτια του γλυκού που θέλουμε να αξιοποιήσουμε.

Τις τοποθετούμε στο ταψάκι, κολλητά τη μιά δίπλα στην άλλη, φτιάχνοντας έτσι το δεύτερο παντεσπάνι μας. Και πάλι θα ραντίσουμε με λίγο σιρόπι ή γάλα, μόνο όπου χρειάζεται.

 

 

Στη συνέχεια θα χτυπήσουμε στο μίξερ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την κρέμα σοκολάτα με το άλλο ενάμισυ φλ. τσ. γάλα.

Απλώνουμε την κρέμα στο ταψάκι και με τη ράχη ενός κοταλιού ή με σπάτουλα στρώνουμε όμορφα την επιφάνεια.

 

 

Μένει το στόλισμα: ψιλοκόβουμε μερικά κομμάτια από διάφορα γλυκά του κουταλιού (προσωπικά χρησιμοποίησα κεράσι και πορτοκάλι) και τα μοιράζουμε εδώ κι εκεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Εναλλακτικά, πασπαλίζουμε με νυφάδες σοκολάτας ή τρούφα.

 

 

Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα, μέχρι ν΄αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία. Μετά από το διάστημα αυτό, μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια και να σερβίρουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
: Ειδικά το περισσευούμενο κέικ: θα χρειαστεί οπωσδήποτε προσθήκη σιροπιού, αφού είναι εντελώς στεγνό. Έτσι θα βάλουμε σε ένα κατσαρολάκι  2/3 του ποτηριού ζάχαρη με 2/3 του ποτηριού νερό, μαζί με τη φλούδα από μισό λεμόνι και ένα μικρό κομμάτι από ξύλο κανέλας. Θα τα βράσουμε για λίγο (3-4 λεπτά). Δεν θέλουμε να πήξει το σιρόπι, απλά να δέσει. Θα το αφήσουμε να χλιαρώσει και μετά θα σιροπιάσουμε με αυτό τις λεπτές φέτες του κέικ που θα δημιουργήσουμε. Πρέπει να ρίχνουμε το σιρόπι με φειδώ, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να λασπώσει το κέικ. Αντίθετα, ίσα-ίσα να πάρει λίγη υγρασία και να θυμίζει παντεσπάνι τούρτας ή πάστας. Παρακάτω σας δίνω τις φωτογραφίες από την εκτέλεση της συνταγής σε 12 φετούλες κέικ που έμειναν στο δικό μου ψυγείο......

 

 

 

 

 


 

Τα ίδια ισχύουν και για το περισσευούμενο παντεσπάνι.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 12
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ