Ενημέρωση
Loading
Ο
19
2012

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΕΡΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (28 Νοέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail


 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ( 8 μερίδες )

1 δόση (φάκελος 125 γρ.) έτοιμος πουρές πατάτας
λίγη τριμμένη φρυγανιά
1 κιλό κουνουπίδι
αλάτι
ο χυμός μισού λεμονιού
200 γρ. τριμμένο κασέρι


ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

250 ml γάλα
50 γρ. βούτυρο
1 κ. σούπας γεμάτη αλεύρι
1 κ. σούπας κοφτή άνθος αραβοσίτου διαλυμμένη σε ελάχιστο γάλα
αλάτι
άσπρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
1 κρόκος αβγού

λίγο επιπλέον τριμμένο κεφαλοτύρι
λίγος φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος


Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε το κουνουπίδι και το χωρίζουμε σε φουντίτσες.

 



Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό για να βράσει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το κουνουπίδι. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και να τρυπιέται με το πιρούνι.

Στο μεταξύ παρασκευάζουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τον αναμιγνύουμε με το μισό τριμμένο κασέρι (100 γρ.).

 

 

Βουτυρώνουμε ένα κατάλληλο, βαθύ και μακρόστενο ταψάκι, πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και αδειάζουμε μέσα σ΄αυτό τον πουρέ ομοιόμορφα.

 

 

 

Σουρώνουμε το κουνουπίδι και μπίγουμε τις φουντίτσες ελαφρά μέσα στον πουρέ, σε διάφορα σημεία του ταψιού.

 

 

 

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά, σε όχι πολύ δυνατή φωτιά, για να μη κολλήσει.

Σε άλλη κατσαρολίτσα ρίχνουμε το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Τότε θα προσθέσουμε το αλεύρι και θα το ανακατέψουμε ζωηρά με ξύλινο κουτάλι μέχρι ν΄απορροφηθεί από το βούτυρο. Ίσως αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει με την κατσαρόλα κατεβασμένη από το μάτι για να μη καεί πολύ το αλεύρι και σβωλιάσει.

Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις, περιμένοντας κάθε φορά πρώτα να ενωθεί με το αλεύρι εντελώς και μετά να ρίξουμε την επόμενη δόση. Τώρα θα προσθέσουμε στην κρέμα και το άνθος αραβοσίτου. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά για λίγο μέχρι να ψηθεί το αλεύρι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο (αν θέλουμε).

Κατεβάζουμε και πάλι από τη φωτιά τη μπεσαμέλ και προσθέτουμε τον κρόκο αβγού και το υπόλοιπο κασέρι. Καλό ανακάτεμα.

Περιχύνουμε το κουνουπίδι μας με τη σάλτσα που φτιάξαμε.

 

 

Πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και φρέσκο μαϊντανό.

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω (για πυρέξ και ανοξείδωτα ταψιά) για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.

Βγάζουμε το ταψί, αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

 

Το κουνουπίδι ογκρατέν συνοδεύεται υπέροχα με τηγανητές φέτες από ένα σαλάμι της επιλογής μας (σκορδάτο, μπύρας, κτλ.). Κόβουμε από το σαλάμι φέτες πάχους μισού εκατοστού και τις τοποθετούμε σε ένα καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι. Τις ψήνουμε κι από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις βγάζουμε σε μακρόστενη πιατελίτσα χωρίς το λάδι τους. Μια πράσινη δροσερή σαλάτα εποχής......η τελευταία πινελιά σ΄ένα νοστιμότατο γεύμα!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στην παραπάνω φωτογράφηση εκτελέστηκε η συνταγή και χωρίς να έχω πασπαλίσει μαϊντανό, το φαγητό έγινε επίσης εξαιρετικό!

Αν δεν έχουμε κασέρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ποικιλία από όποια τυριά μάς βρίσκονται στο σπίτι. Θα πρέπει όμως ν΄αυξήσουμε ελαφρά το αλάτι του φαγητού, αν αυτά δεν είναι αρκετά αλμυρά.

 

Για να φτιάξετε το φαγητό με δικό σας πουρέ, πατήστε εδώ:  αγνός πουρές πατάτας.

 

Το βράσιμο του κουνουπιδιού δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, παίζει σπουδαίο ρόλο το πόσο θα μαλακώσει για να μπορέσει να καταναλωθεί εύκολα κι απ΄όλους.

Μπορούμε να ελαττώσουμε την ποσότητα του κουνουπιδιού και να προσθέσουμε και κάποιο άλλο βραστό λαχανικό, π.χ. μπρόκολο, αρακά ή καρότο. Αυτό θα δώσει περισσότερο χρώμα στο φαγητό και θα προσελκύσει  και τους πιο δύσκολους.....μικρούς μας φίλους! Όσο πιο χαρούμενο κάνουμε το πιάτο, τόσο πιο εύκολα θα αδειάσει.....





Αξιολόγηση Χρήστη: / 8
ΧείριστοΆριστο