ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
30
2012

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ ΣΠΕΣΙΑΛ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (30 Σεπτέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 φύλλα σφολιάτας
λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο για το άλειμμα
1 ασπράδι αβγού αραιωμένο με ελάχιστο νερό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα
100 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
2 κ. σούπας γεμάτες αγελαδινό βούτυρο
250 γρ. τριμμένο κασέρι
1 αβγό + 1 κρόκος, ελαφρά χτυπημένα
50 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι
άσπρο πιπέρι (προαιρετικό)


Φούρνος προθερμασμένος στους 190ο-200οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα θα ετοιμάσουμε τη γέμιση: σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί. Δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή η φωτιά μας, γιατί θα "πιάσει" το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας. Θα χρειαστούμε μια ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα, το οποίο θα είναι συνεχόμενο και γρήγορο σε όλη την παρασκευή της κρέμας με το σιμιγδάλι.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο ζεστό γάλα σαν βροχή, μέσα από ένα στραγγιστήρι (του τσαγιού ή καλύτερα λίγο μεγαλύτερο). Ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι (πολύ γρήγορα πήζει το μείγμα).


Τότε θα προσθέσουμε και το βούτυρο. Αποσύρρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε για να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.

 

 

Τώρα θα ρίξουμε μέσα στην κρέμα και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης με τη σειρά: πρώτα το τριμμένο κασέρι, έπειτα αλάτι και πιπέρι και στο τέλος το χτυπημένο αβγό με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά ώσπου να πετύχουμε μια λεία και πηχτή κρέμα. Αν γίνει πολύ πηχτή, προσθέτουμε ακόμη λίγη κρέμα γάλακτος.

 

 

 

 

Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αμέσως τη γέμιση, θα πρέπει να καλύψουμε την επιφάνειά της με διάφανη μεμβράνη, η οποία θα εφαρμόζει πολύ καλά για να μην πιάσει κρούστα.

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε πολύ καλά ένα βαθύ ταψί διαστάσεων 30Χ40 εκ. περίπου ή λίγο μεγαλύτερο από τα φύλλα της σφολιάτας.

Στρώνουμε σ΄αυτό το ένα φύλλο σφολιάτας κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να καλύπτονται τα πλαϊνά τοιχώματα. Για να το πετύχουμε, τραβάμε με τις παλάμες μας σιγά-σιγά το φύλλο προς όλες τις κατευθύνσεις και με μεγάλη προσοχή για να μην ανοίξει.

Αδειάζουμε την κρέμα της γέμισης στο ταψί και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

 

 

Τώρα επάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε λίγο νισεστέ ή κορν φλάουρ και με το πλαστήρι ανοίγουμε λίγο το δεύτερο φύλλο της σφολίατας, έτσι ώστε να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το ταψί. Με προσοχή το μεταφέρουμε πάνω από τη γέμιση, σαν καπάκι. Ενώνουμε με τα δάχτυλα γύρω-γύρω τις άκρες των δύο φύλλων για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μη τρέξει η κρέμα. Τις γυρίζουμε σε λεπτό κόθρο (τις τυλίγουμε για να μην εξέχουν).

 

 

Βουτυρώνουμε την πίτα μας κι από πάνω. Αραιώνουμε το ασπράδι με ελάχιστο νερό και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με αυτό.

Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού, δημιουργούμε επιφανειακά ανοίγματα-σχισμές σε διάφορα σημεία (ή χαράζουμε σταυρωτά).

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κασερόπιτα από πάνω. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το πώς ψήνει ο κάθε φούρνος και το είδος του ταψιού. Τα ανοξείδωτα και πυρέξ ταψιά θα χρειαστούν 5-10 λεπτά περισσότερο ψήσιμο (στη χαμηλή θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω).


Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να μισοκρυώσει για να σταθεροποιηθεί και μετά κόβουμε σε μερίδες. Γίνεται ανάρπαστη! Πρόκειται για την αγαπημένη μου πίτα.

 




ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι την πίτα πριν το ψήσιμο. Κασέρι και σουσάμι δένουν απόλυτα. Να σας θυμίσω το κουλούρι με το κασέρι που τρώγαμε στο σχολείο όταν είμαστε παιδιά...... τί νοστιμιά !!

Αν δεν έχουμε κασέρι και θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα κίτρινα μαλακά τυριά που υπάρχουν στο σπίτι, θα πρέπει ν΄αυξήσουμε το αλάτι της γέμισης, γιατί τα κίτρινα τυριά δεν είναι τόσο αλμυρά όσο χρειάζεται.

Στο ψυγείο, η κασερόπιτα όπως και όλες οι πίτες, πρέπει ν΄αποθηκεύεται ξεσκέπαστη για να μην απορροφήσει υγρασία.

Τέλος, δεν ξεχνάμε ποτέ πως οι πίτες με σφολιάτα ξαναζεσταίνονται μόνο στο φούρνο της κουζίνας μας, σε χαμηλή θερμοκρασία. Ποτέ στα μικροκύματα, γιατί μαλακώνουν και παύουν να είναι κριτσανιστές.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ