ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
28
2012

Η ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ

Συντάχθηκε απο τον/την κ. Γιώργος Τόλιος από τη Θεσσαλονίκη Τελευταία Ενημέρωση (28 Σεπτέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

Ο αξιαγάπητος και πολύ παλιός μου φίλος κ. Γιώργος Τόλιος είναι γνωστός για την αγάπη και τις επιτυχίες του στην κουζίνα. Έτσι μάς εμπιστεύεται μια από τις πιο φημισμένες σπεσιαλιτέ του:


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κ. γλ. αλάτι
3-4 κ. σούπας ελαιόλαδο
νερό όσο σηκώσει η ζύμη

λίγο λάδι για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

500 γρ. τυρί χοντροτριμμένο
150 γρ. κασέρι τριμμένο
4 αβγά
1/2 φλ. τσ. γάλα
λίγο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα της πίτας: σε μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να ρίχνουμε σε δόσεις το νερό. Περιμένουμε ν΄απορροφηθεί εντελώς η κάθε ποσότητα και μετά προσθέτουμε την επόμενη. Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη σφικτή κι ελαστική που να μη κολλά καθόλου στα χέρια μας.

Χωρίζουμε στη συνέχεια τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και το καθένα απ΄αυτά πάλι στα 3. Δηλαδή γίνονται 9 μπαλάκια. Αφήνουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια (σκεπασμένα με πετσέτα βαμβακερή) για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ξεκουραστεί η ζύμη για να μπορούμε να την πλάσουμε χωρίς να "μαζεύει".

Απλώνουμε λίγο αλεύρι ή καλύτερα νισεστέ πάνω στον πάγκο εργασίας και με το πλαστήρι ανοίγουμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης σε φύλλο στο μέγεθος μεγάλου πιάτου.

Καλύπτουμε με μεμβράνη μια πιατέλα ή ένα δίσκο και μεταφέρουμε εκεί το φύλλο που ανοίξαμε. Λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο.

Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και το τοποθετούμε επάνω στο πρώτο. Λαδώνουμε και πάλι.

Τώρα θ΄ανοίξουμε το τρίτο φύλλο μας, θα το βάλουμε πάνω στο προηγούμενο, θα το λαδώσουμε και θα το καλύψουμε με μεμβράνη.

Ακριβώς την ίδια δουλειά θα επαναλάβουμε και με τα υπόλοιπα 6 φύλλα. Ανά 3 θα τα καλύπτουμε με μεβράνη (όλα λαδωμένα και στιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο).

Αφού τελειώσουμε, βάζουμε την πιατέλα με τη στίβα των φύλλων στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.

Τώρα θα προθερμάνουμε το φούρνο στους 180οC.

Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32-35 εκ. περίπου.

Σε κατάλληλο μπωλ χτυπάμε ελαφρά τα 4 αβγά και προσθέτουμε το τυρί, το κασέρι, το γάλα και πιπέρι όσο θέλουμε. Ανακατεύουμε για λίγο, ίσα-ίσα για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Παίρνουμε το σετ των 3 φύλλων που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο πρώτες μεμβράνες, πάνω-πάνω στη στίβα και με το πλαστήρι ανοίγουμε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας.

Στρώνουμε το φύλλο στον πάτο του ταψιού, προσέχοντας τα πλαϊνά του να είναι ανασηκωμένα γύρω-γύρω.

Αδειάζουμε πάνω σ΄αυτό τη μισή από τη γέμιση που ετοιμάσαμε όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε.

Ανοίγουμε σε παρόμοιο φύλλο το δεύτερο σετ των 3 αρχικών φύλλων από τη στίβα της πιατέλας.

Το απλώνουμε στο ταψί, τακτοποιώντας και πάλι τις άκρες.

Μοιράζουμε όμορφα την υπόλοιπη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του δεύτερου φύλλου.

Μένει ν΄ανοίξουμε σε φύλλο το τρίτο και τελευταίο σετ των 3 αρχικών φύλλων με το οποίο θα καλύψουμε την πίτα.

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων σε λεπτό κόθρο, λαδώνουμε την επιφάνεια  και χαράζουμε μπακλαβωτά με κοφτερό μαχαίρι, όχι όμως μέχρι κάτω.

Βάζουμε την πίτα σε καλά ζεσταμένο φούρνο μέχρι να ροδοψηθεί.

Όταν τη βγάλουμε, θ΄αφήσουμε να σταθεί για 15 λεπτά τουλάχιστον και στη συνέχεια θα κόψουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.

Πρόκειται κατά γενική ομολογία για μια πεντανόστιμη λιχουδιά που γίνεται ανάρπαστη!  Δοκιμάστε τη!

Καλή επιτυχία


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
: Την συγκεκριμμένη πίτα και την έχω δοκιμάσει από τον ίδιο τον κ.Γιώργο και την έφτιαξα η ίδια. Δεν μπορώ παρά να σάς την προτείνω χωρίς καμιά απολύτως αμφιβολία. Θα γευτείτε πραγματικά νόστιμο και τραγανό φύλλο! Το θέμα είναι πώς θα μπορέσετε να σταματήσετε στο πρώτο κομμάτι χωρίς να ζητήσετε και δεύτερο.....





Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ