ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
14
2012

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΡΟΛΟ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (03 Σεπτέμβριος 2016)
ΕκτύπωσηE-mail

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

300 γρ. κοτόπουλο βρασμένο σε αλατισμένο νερό, ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια
1 φύλλο σφολιάτας
5-6 στρόγγυλες φέτες γαλοπούλα καπνιστή (ή μπέικον)
1 φλ. τσ. διάφορα τυριά τριμμένα
1/2 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε λεπτά κομμάτια (σαν σπιρτόξυλα)
1/2 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε λεπτά κομμάτια (σαν σπιρτόξυλα)
λίγο αλάτι
πιπέρι όσο μας αρέσει
λίγο λιωμένο βούτυρο για το ταψί

λίγη σάλτσα πάπρικα για τη σφολιάτα

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο και αραιωμένο με λίγο νερό
1 φλ. τσ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Φούρνος προθερμασμένος στους 190οC




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Πρώτα-πρώτα θέλω να τονίσω πως ποτέ δεν πρέπει να πετάμε το νερό μέσα στο οποίο βράζουμε το κοτόπουλο. Υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές στις οποίες μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.


Τί κάνουμε λοιπόν; Στην κατσαρόλα με το αλατισμένο νερό προσθέτουμε έναν κύβο κότας και 1-2 δαφνόφυλλα. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Πρέπει να μαλακώσει καλά για να μπορέσουμε να το ξεκοκαλίσουμε εύκολα.Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη να μισοκρυώσει.


Σουρώνουμε στη συνέχεια το ζωμό, αφήνουμε να κρυώσει και μετά τον αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή τον καταψύκτη. Θα μας χρειαστεί για να φτιάξουμε άλλα καταπληκτικά πιάτα όπως: ατζέμ πιλάφι, κοτόσουπα ή λεμονάτες πατάτες φούρνου, κτλ.

 

Πάμε τώρα στη συνταγή μας:

 

Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι που να χωράει άνετα τη σφολιάτα στο μάκρος της..

Πασπαλίζουμε με 1/2 φλ. τσ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, μόνο τη λωρίδα του ταψιού πάνω στην οποία θα τοποθετήσουμε το ρολό μας.

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω στον πάγκο εργασίας, αλείφουμε όλη την επιφάνεια  με λίγη σάλτσα πάπρικα και τοποθετούμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του και σε φάρδος 10 -12 εκ., τη γέμιση: πρώτα τις φέτες γαλοπούλας, μετά τα τριμμένα τυριά, από πάνω το κοτόπουλο και τέλος τις πιπεριές. Δηλαδή η γέμιση θα καλύπτει μόνο μια φαρδιά λωρίδα και όχι όλη τη σφολιάτα. Αλατοπιπερώνουμε. Το πόσο αλάτι θα προσθέσουμε, εξαρτάται από το αν είναι ή όχι αλμυρά  τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε.

Κάνουμε τρύπες με τα δόντια ενός πιρουνιού σε διάφορα σημεία της σφολιάτας. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό (όχι όμως πολύ σφιχτά). Για να κλείσει καλά το φύλλο, βρέχουμε λίγο τη σφολιάτα γύρω-γύρω με νερό  και πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλα.

Τοποθετούμε το ρολό στο ταψί μας με την ένωση ν΄ακουμπά στον πάτο του, επάνω στη λωρίδα με το κεφαλοτύρι.

Αλείφουμε με λίγο αβγό (ή μόνο ασπράδι) την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο 1/2 φλ. κεφαλοτύρι.  Ξανατρυπάμε λίγο με το πιρούνι για να μπορέσει να ψηθεί κι από μέσα.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω για  45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της κοτόπιτας και να ψηθεί καλά στο εσωτερικό της. Αν ο φούρνος μας είναι δυνατός, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κατά 10-20 βαθμούς.

 

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά πάνω σε σχάρα και μετά την κόβουμε.

 

Η κοτόπιτα σερβίρεται ζεστή ή κρύα. Αποτελεί ιδανικό μεζέ για μπουφέ ή και ένα θαυμάσιο πιάτο για το καθημερινό μας τραπέζι. Συνοδεύουμε με φρέσκια δροσερή σαλάτα εποχής.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αντί για κεφαλοτύρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο σουσάμι στο πασπάλισμα.. Μπορούμε επίσης ν΄αυξομειώσουμε την ποσότητα των τυριών ανόλογα με τις προτιμήσεις μας.

Η συνταγή αυτή είναι ένας πολύ βολικός τρόπος για να καταναλώσουμε περισσεύματα βρασμένου ή ψημένου κοτόπουλου, γαλοπούλας (ή και κόκορα).

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη θερμοκρασία του φούρνου ώστε να προλάβει να ψηθεί η κοτόπιτα από μέσα χωρίς να καεί εξωτερικά.







Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ